Zwitserse roomvlaai

Ingrediënten voor de bodem:
250 gr bloem
15 gr verse gist of 8 gr droge gist
50 ml melk
1 ei
75 gr boter
25 gr witte basterdsuiker
3 gr zout

Ingrediënten voor de vulling:
500 ml melk
125 gr suiker
50 gr puddingpoeder (Imperial of Custard kookpudding)
1 eidooier
400 ml slagroom
2 el mascarpone
80 gr suiker
1 zakje vanille suiker

Ingrediënten voor de afwerking:
Eventueel een scheutje advocaat of 50 gr gemalen hazelnootjes

Werkwijze:
Meng voor het deeg alle ingrediënten in de keukenmachine en laat de machine een 15 minuutjes kneden. Maak een bol van het deeg en laat het een 3 kwartier rijzen (ik doe dit in de oven op 35°C).

Terwijl je deeg staat te rijzen maak je de banketbakkersroom door 400 ml melk met 125 gr suiker aan de kook te brengen. De resterende 100 ml melk meng je met de eidooier en het puddingpoeder. Wanneer je melk kookt schenk je een scheut bij de 100 ml melk en roer door. Schenk alles terug in de pan en breng opnieuw aan de kook onder voortdurend roeren. Wanneer je pudding is ingedikt schenk je deze uit over je bakplaat. Dek de pudding (niet de bakplaat) af met plastic folie en laat de pudding zo afkoelen. Door je bakplaat te gebruiken i.p.v. een schaal verkort je de afkoeltijd aanzienlijk.

Neem je deeg er weer bij en rol het uit tot een ronde lap die groter is dan je bakvorm. Rol het deeg op de deegrol en leg de lap in de vorm. Druk de randen aan en ga met de deegrol over de randen, zo snijd je de randen mooi af. Bak de vlaai blind af in een voorverwarmde oven van 200 °C in ca 25 minuutjes. Laat de bodem na het bakken volledig afkoelen.

Klop de slagroom samen met de mascarpone, suiker en vanille suiker stijf. Neem een weegschaaltje en de pudding. Zet een kom op je weegschaal en doe hierin de pudding. Als het goed is zit je dan op een 630 gr pudding. Klop de pudding met de handmixer door tot je een mooie luchtige crème hebt. Neem 315 gr pudding en leg deze in de bodem. Strijk mooi egaal uit. Bij de andere 315 gr pudding voeg je 2 serieuze lepels slagroom toe. Klop dit door en verdeel dit over de laag pudding op de bodem. Neem nu nog een 3 eetlepels slagroom en verdeel deze weer over de vlaai. De rest van de slagroom doe je in een spuitzak met een spuitmondje naar keuze. Ik heb de M1 van Wilton gebruikt.

Normaal gesproken werk je deze vlaai af met gemalen hazelnootjes maar aangezien wij allergisch zijn aan noten heb ik gekozen om advocaat te gebruiken. Wil jij ook met advocaat werken dan doe je deze nu in een klein spuitzakje, knip een klein puntje eraf en trek strepen over de vlaai met de advocaat. Daarna neem je de spuitzak en spuit je mooie rozetten langs de rand. Je kunt het nog eventueel afwerken met wat geraspte chocolade.

Wil je graag met nootjes werken ? Dan spuit je eerst de rozetten op de taart. Daarna strooi je voorzichtig de nootjes in het midden van de taart. Je kunt ze verdelen door een klein paletmes te gebruiken.

Smakelijk.

Print Friendly, PDF & Email

Door deze website te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om de beste surfervaring mogelijkte maken voor u. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten