
Benodigdheden voor Bretoens zanddeeg:
250 gram bloem
6 gram bakpoeder
180 gram zachte echte boter
90 gram suiker
90 gram kandijsuiker
1 eidooier
1 snufje zout
Vanille naar wens
Meng alle ingrediënten in de keukenmachine of met de hand tot een homogeen deeg. Wikkel het deeg in plastic folie en laat het een paar uur rusten in de frigo.
Benodigdheden voor de taartjes :
1 flexibele vorm ( balkvormige gebakjes oftewel minicakes )
Voor de bavarois van speculaas :
2 blaadjes gelatine
250 gram slagroom
100 gram melk
20 gram suiker
120 gram speculaas koekjes verkruimeld
Voor de glaceerchocolade :
200 gram gesmolten melkchocolade
40 gram maisolie
Voor de afwerking :
Vierkantjes of rondjes van fondantchocolade
Werkwijze :
Rol het deeg uit tot 3 ml dikte en plaats even in de diepvries.
Snijd rechthoekjes uit het deeg die 0.5 cm groter zijn dan de flexibele vormpjes. Plaats de rechthoekjes op een bakplaat met bakmatje.
bak 15 minuten af in een voorverwarmde oven van 175 graden.
Week voor de bavarois van speculaas de gelatine in koud water.
Klop de slagroom halfvast op en plaats in de koelkast.
Breng de melk aan de kook.
Voeg 90 gram speculaaskoekjes an de geweekte gelatineblaadjes toe en mix kort.
Laat afkoelen tot 20 graden en meng de half vaste slagroom eronder.
Vul de flexibele vorm voor de helft met de speculaasbavarois en strooi er de rest van de speculaaskruimels op.
Vul tot boven, strijk recht af en plaats in de diepvriezer tot volledige verharding.
Meng voor de glaceerchocolade de gesmolten chocolade met de maisolie.
Ontvorm de bevroren gebakjes en plaats ze op een rooster.
Giet de glaceerchocolade over de gebakjes en laat voldoende afdruipen.
Plaats de gebakjes op de bodems van zanddeeg en werk af met enkele vierkantjes van fondantchocolade.
Smakelijk.