
Ingrediënten voor de vlaaibodem:
250 gr bloem
15 gr verse gist of 8 gr droge gist
50 ml melk
1 ei
75 gr boter
25 gr witte basterdsuiker
3 gr zout
Voor de banketbakkersroom:
1/2 liter melk
125 gr suiker
1 eidooier
50 gr puddingpoeder
Voor de speculaasvulling:
1/2 liter slagroom
10 speculaas koekjes volledig fijn gemalen
70 gr poedersuiker
Zaadjes van een vanillestokje
Voor de topping:
10 speculaas koekjes volledig fijn gemalen
Werkwijze vlaaibodem:
Meng voor het deeg alle ingrediënten in de keukenmachine en laat de machine een 15 minuutjes kneden. Maak een bol van het deeg en laat het een 3 kwartier rijzen ( ik doe dit in de oven op 35°C ). Na het rijzen uitrollen tot een ronde lap die groter is dan je bakvorm. Rol het deeg op de deegrol en leg de lap in de vorm. Druk de randen aan en ga met de deegrol over de randen, zo snijd je de randen mooi af. Bak de vlaai blind af in een voorverwarmde oven van 200 °C in ca 25 minuutjes. Laat de bodem na het bakken volledig afkoelen.
Werkwijze banketbakkersroom:
Maak de banketbakkersroom door een 400 ml melk met de suiker aan de kook te brengen. Meng de overige 100 ml melk de eidooier en het puddingpoeder tot een papje. Wanneer de melk kookt voeg je een scheutje kokende melk toe aan het papje, roer door en schenk dan alles terug in de pan en breng opnieuw aan de kook. Als de pudding verdikt is schenk je deze in een schaal en dek je de pudding af met plastic folie. Laat hem zo in de koelkast afkoelen.
Werkwijze speculaasvulling:
Klop de slagroom samen met de suiker en de zaadjes van een vanillestokje half stijf. Voeg nu de gemalen speculaas toe en klop de slagroom verder tot ze volledig stijf is.
Opbouw vlaai:
Neem de bodem erbij en zet deze op een taartschotel. Neem de banketbakkersroom en doe deze in een kom. Mix de banketbakkersroom tot een mooie romige en klontervrije crème. Vul de vlaaibodem met de banketbakkersroom. Neem de speculaasvulling erbij en leg een mooie laag op de banketbakkersroom. De vulling naar het midden toe iets bol ophopen. Strijk mooi egaal af met een paletmes. Strooi er nu de gemalen speculaas koekjes over en laat de vlaai nog even verder opstijven in de koelkast. Werk eventueel de zijkant van de vlaai af met wat poedersuiker.
Tip:
Leg voor het serveren van de vlaai 1 of 2 speculaas koekjes op de vlaai.
Smakelijk.