Slagroom kerststronk met framboos en chocomousse

Ingrediënten voor de biscuit:

4 eieren op kamertemperatuur
120 g suiker
60 g patisseriebloem
40 g maïszetmeel
20 g cacaopoeder
40 g gesmolten boter

Ingrediënten voor de frambozenvulling:

200 gr diepvries frambozen
150 gr mascarpone
400 ml slagroom 35% of liefst 40% vetgehalte
100 gr poedersuiker

Ingrediënten voor de chocolademousse:

500 ml slagroom
250 gr mascarpone
150 gr chocolade naar keuze
150 gr poedersuiker

Ingrediënten voor de afwerking:
Kerstversiering en eventueel wat rood fruit en poedersuiker

Extra nodig:
Een standaard bakplaat, bakpapier, beetje boter om de zijkantjes van de bakplaat in te smeren. Een schone vochtige theedoek.

Werkwijze:
Neem 200 ml slagroom en verwarm deze in een pannetje. Hak de chocolade fijn. Haal de warme slagroom van het vuur en voeg de chocolade toe. Roer goed door totdat alles mooi egaal is. Voeg nu de resterende 300 ml slagroom toe, roer goed door en zet koud weg. Deze room moet volledig terug koud worden dus als je de tijd hebt, doe dit dan 1 dag op voorhand maken.

Verwarm de oven voor op 220°C. Klop de eieren met de suiker minimaal 10 minuten in de keukenmachine op. De hoeveelheid moet verdriedubbeld zijn en mooi wit van kleur. Smelt de boter op een laag vuurtje. Zeef ondertussen de bloem met het zetmeel en de cacao al enkele malen boven een kom. Na 10 minuten kloppen zeef je nogmaals alles boven de kom van de keukenmachine. Spatel dit nu voorzichtig onder. Dit mag niet langer duren dan 2 minuten anders klop je alle lucht terug uit het beslag. Neem de gesmolten boter erbij en doe 2 lepels beslag bij de boter. Roer dit door en schenk het dan bij de rest van het beslag. Spatel kort door en schenk je beslag uit over de beklede bakplaat.

Bak de biscuit in 4 tot 6 minuten gaar. Je biscuit is gaar wanneer je lichtjes met een vinger op de biscuit duwt en hij terug veert. Blijft het een deukje dan moet hij nog iets langer bakken.

Haal de biscuit uit de oven, leg er de vochtige theedoek overheen, zet er een tweede bakplaat op, draai om en verwijder de bakplaten. Rol de biscuit heel losjes op in de theedoek en laat hem zo afkoelen.

Pureer de frambozen en haal ze door een zeef zodat de pitjes eruit zijn. Meng deze onder de mascarpone, slagroom en poedersuiker. Klop het geheel volledig stijf en zet het even aan de kant. Neem de chocomousse en klop ook deze samen met de poedersuiker volledig stijf.

Neem de biscuit en rol deze uit. Bestrijk de biscuit met de frambozen room. Rol de biscuit voorzichtig op en plaats hem op een schaal. Neem de chocomousse en strijk deze over de buitenkant van de biscuit. Zorg dat alle kanten mooi bedekt zijn. Neem een vork en trek er nu over de gehele lengte strepen in. Snijd de zijkantjes met een scherp mes mooi af. Werk af met de kerstversiering en eventueel nog wat rood fruit. Je kunt ook nog wat poedersuiker erover strooien voor het uitzicht van sneeuw. Laat de stronk in een taartdoos nog een uurtje goed opstijven in de koelkast.

Smakelijk.

Print Friendly, PDF & Email

Door deze website te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om de beste surfervaring mogelijkte maken voor u. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten