Skitaart

Ingrediënten voor de bodem:

250 gr bloem
15 gr verse gist of 8 gr droge gist
50 ml melk
1 ei
75 gr boter
25 gr witte basterdsuiker
3 gr zout

Ingrediënten voor de merinque staafjes:

100 gr eiwit ( 3 à 4 eieren zijn dat )
100 gr suiker
100 gr poedersuiker

Ingrediënten voor de vulling:

1 grote pot kersen
50 gr suiker
2 à 3 koffielepels aardappelzetmeel

Ingrediënten voor de topping:

150 gr mascarpone
500 ml slagroom
70 gr poedersuiker

Werkwijze:

Start eerst met het maken van de merinque staven. Doe het eiwit in een schone en vetvrije kom. Voeg nu beetje bij beetje de suiker toe en klop tot het eiwit zeer stijf is. Voeg nu beetje voor beetje de poedersuiker toe en klop verder. Doe de merinque in een spuitzak met een spuitmondje met een kleine opening. Leg bakpapier op de bakplaat en spuit nu lange staven naast elkaar op de bakplaat. Je hebt genoeg voor zo'n 3 bakplaten en het mag straks royaal op de vlaai komen te liggen dus leef je uit. Bak de merinque in een oven ( liefst hetelucht ) op 80°C in ca 1.5 uur krokant. Zet tijdens het bakken de deur van de oven op een kiertje zodat het vocht weg kan.

Ga tijdens het bakken van de merinque aan de slag met het deeg voor de bodem. Meng alle ingrediënten behalve het zout in de keukenmachine en laat deze een vijftal minuutjes draaien. Zodra het deeg zich gaat vormen tot een bal voeg je het zout toe en nu laat je de machine nog een 25 minuten kneden. Zet de kom nu op een warme en tochtvrije plaats en laat het deeg 1 uur rijzen. Na het rijzen rol je het deeg uit tot een ronde lap en leg je deze in de ingevette bodem. Druk de zijkanten aan en prik gaatjes in de bodem met een vork. Rol de randen van het deeg met een deegroller mooi af. Leg bakpapier op de bodem en leg hierop bakparels of bakbonen of gedroogde spliterwten en bak nu de bodem af in een voorverwarmde oven van 200°C in ca 20 minuutjes. Verwijder na het bakken onmiddellijk het bakpapier met de bakparels en de bakvorm en laat de bodem volledig afkoelen op een taartrooster.

Doe de kersen met het grootste gedeelte van het sap in een steelpan. Het andere restje sap doe je in een kopje. Voeg hieraan 2 à 3 koffielepels aardappelzetmeel toe en roer tot een glad papje. Voeg aan de kersen in de steelpan 50 gr suiker toe en breng het geheel aan de kook. Voeg het papje toe en roer goed door tot de kersen mooi zijn ingedikt. Schenk de kersen in de vlaaibodem en verdeel het een beetje. Zet de vlaai in de koelkast om af te koelen.

Breek de merinque staven in kleine stukjes. Klop de slagroom samen met 150 gr mascarpone en 70 gr poedersuiker stijf. Haal de bodem uit de koelkast en bedek de vlaai met een goede laag slagroom. Strijk het geheel mooi af, het mag naar het midden toe iets dikker uitlopen. Strooi nu royaal de merinque staafjes over de vlaai en dus licht met je handen aan.

Je taart is nu klaar om te serveren 😀

Smakelijk.

Print Friendly, PDF & Email

Door deze website te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om de beste surfervaring mogelijkte maken voor u. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten