Recept voor een taart van 18 cm doorsnee, ca. 12 personen.
Ingrediënten biscuit:
5 eieren
150 gr suiker
75 gr bloem
50 gr amandelmeel
50 gr maizena
1 koffielepel bakpoeder
Een scheutje vanille extract of voeg de zaadjes van een vanillestokje toe bij de eieren en de suiker.
Ingrediënten mokka crème:
2 hele eieren
3 eidooiers
100 g water
280 g suiker
550 g ongezouten roomboter.
2 koffielepels oploskoffie in een klein scheutje heet water opgelost
Ingrediënten ganache:
200 gr. pure chocolade
200 ml. slagroom
Extra:
50 ml Bailey’s
Bereidingswijze cake:
Warm de oven voor op 180 °. Splits de eieren en klop de eidooiers samen met 2 eetlepels suiker au bain-marie tot een temperatuur van 50 °. Neem de eidooiers van het vuur en klop ze tot een stevige ruban. Neem een vetvrije kom en klop hier in de eiwitten stijf met de suiker die je gedeeltelijk steeds toevoegt. Wanneer je een mooie stijve, glanzende massa hebt verdeel je 1/3 hiervan met de ruban. Neem een spatel en schep het eiwit er voorzichtig onder. Leg de rest van het eiwit er boven op. Neem de bloem, maizena en bakpoeder en zeef dit uit boven de kom. Spatel de bloem er voorzichtig onder tot je een mooie luchtige massa hebt. Neem de bakvorm en vul deze met het beslag. Bak af in ca 35 minuten. Doe altijd de prikkertest om te kijken of je biscuit gaar is. Laat de biscuit volledig afkoelen.
Mokka crème:
Klop de eieren tot een luchtige ruban. Voeg het water bij de suiker en breng aan de kook tot 121C. Voeg de hete suiker straalsgewijs bij de eieren terwijl de kitchenaid draait. Blijf kloppen tot het mengsel is afgekoeld ( ca 25°C ). Dit duurt ca 20 à 25 minuten. Om zeker te zijn dat je crème au beurre niet gaat schiften meet je eerst de temperatuur van de boter en dan van het eier / suiker mengsel. Als deze allebei vrijwel gelijk zijn in temperatuur bv 25°C, dan kun je beginnen met de boter toe te voegen. Wees secuur in de temperatuur want je loopt het risico dat het gaat schiften. Voeg nu de (op kamertemp) boter blokje per blokje toe. Je crème au beurre is klaar wanneer hij heel luchtig en glanzend is. Voeg nu de oploskoffie toe en mix nog kort door tot het geheel gemengd is.
Ganache:
Breek de chocola in kleine stukjes. Breng de slagroom aan de kook en giet deze over de chocolade. Meng nu goed met een garde totdat de chocolade volledig gesmolten is.
Opbouw taart:
We beginnen met de taart al eerst eens om te draaien zodat de bodem de bovenkant wordt. Dit doe je zodat je een mooie rechte taart krijgt. Zaag nu met een taartenzaag 3 lagen van de biscuit. Leg de 1ste laag op een plateau en smeer met een bakkwast de biscuit in met Baileys. Schenk er nu een laagje ganache overheen en strijk het uit met een paletmes. Zet de taart even in de koelkast tot de chocolade is opgesteven. Smeer er nu een laag mokkacrème over en strijk uit met een paletmes.
Leg nu de 2de laag biscuit erop, besprenkel met Baileys, leg een laagjes ganache en strijk glad. Laat opstijven in de koelkast en smeer een laag mokkacrème erop.
Leg nu de 3de laag biscuit ( de bodem is dat, want je had de taart omgedraaid ) er op en smeer de bovenkant een zijkanten van de taart nu mooi in met een dunne laag mokkacrème. Gebruik een deegkrabber of paletmes om alles mooi glad te strijken. Zet de taart nu in de koelkast en laat het een uurtje opstijven.
Haal de taart uit de koelkast en smeer nu een dikkere laag mokkacrème op de boven en zijkant. Giet de over gebleven ganache erover en laat de taart opnieuw opstijven in de koelkast.
Werk af met toefjes mokkacrème en koffieboontjes of andere chocolaatjes.
Smakelijk!