Moffelkook

De moffelkook is al heel oud en werd vroeger heel veel gemaakt. In die tijd ging men met het hele dorp naar 1 bepaald iemand die in het bezit was van een steenoven om hun broden en vlaaien af te bakken. Als men restjes had van brood en vlaaideeg, dan werden deze bij elkaar gedaan, gekneed en werden er nog krenten, rozijnen en dikke suiker of suikerkontjes aan toe gevoegd. Dit werd dan afgebakken in de steenoven. Alhoewel het een restjes brood is (dialect bie ein moffelen) werd dit uiteindelijk toch een heel mooi en rijk brood, een echt luxe broodje om met Pasen op tafel te zetten!

Ingrediënten:

500 gr bloem voor witbrood
40 gr gist
250 ml melk
1 ei
10 gr zout
70 gr echte boter

Voor de vulling:

250 gr krenten en rozijnen
Parelsuiker, dikke kandij suiker of suikerklontjes die je grof hakt.

Voor de topping:

Water
Gewone kristalsuiker

Werkwijze:

Doe de bloem in een kom en voeg hieraan 10 gr zout toe. Meng dit nu met een garde goed onder elkaar. Voeg nu de gist, de boter en het ei toe. Laat de machine dit mooi kneden tot een soepel deeg. Neem de krenten, rozijnen en parelsuiker er bij en kneed deze met de hand door het deeg. Leg het deeg terug in de kom en laat het ca 45 minuten rijzen. Kneed het dan nog eens heel licht door en vorm het brood. Leg het in je bakvorm en laat het nu rijzen totdat het verdriedubbeld is. Bak het brood in een voor verwarmde oven van 200 °C in ca 25 minuten af.

Smakelijk.

Print Friendly, PDF & Email

Door deze website te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om de beste surfervaring mogelijkte maken voor u. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten