Mini rijstevlaaitjes en Skivlaaitjes

Ingrediënten voor de bodem:

375 gr bloem
20 gr verse gist of 10 gr droge gist
60 ml melk
2 eieren maat L
110 gr boter
35 gr witte basterdsuiker
5 gr zout

Ingrediënten voor de merengue staafjes:

50 gr eiwit (2 eieren zijn dat. Meet eerst het gewicht van het eiwit, bv 53 gr en pas de suiker en bloemsuiker er op aan, dus ook 53 gr.)
50 gr suiker
50 gr poedersuiker

Ingrediënten voor de vulling:

1 kleine pot kersen
25 gr suiker
1 à 2 koffielepels aardappelzetmeel

Ingrediënten voor de topping:

150 gr mascarpone
500 ml slagroom
70 gr poedersuiker
Dit is voldoende voor zowel de skivlaaitjes alsook de rijstevlaaitjes.

Ingrediënten voor de rijst:

50 gr paprijst (dessertrijst)
1/2 liter melk
65 gr suiker
5 gr bloem
2 eieren
Eventueel de zaadjes van een vanillestokje of wat vanille extract.

Voor de afwerking:

Slagroom van hierboven en geraspte chocolade

Werkwijze:

Start eerst met het maken van de merengue staven. Doe het eiwit in een schone en vetvrije kom. Voeg nu beetje bij beetje de suiker toe en klop tot het eiwit zeer stijf is. Voeg nu beetje voor beetje de poedersuiker toe en klop verder. Doe de merengue in een spuitzak met een spuitmondje met een kleine opening. Leg bakpapier op de bakplaat en spuit nu lange staven naast elkaar op de bakplaat. Bak de merengue in een oven ( liefst hetelucht ) op 80°C in ca 1.5 uur krokant. Zet tijdens het bakken de deur van de oven op een kiertje zodat het vocht weg kan. Wanneer de merengue volledig afgekoeld is breek je ze in korte staafjes en bewaar ze in een afgesloten doos zodat er geen vocht bij kan.

Ga tijdens het bakken van de merengue aan de slag met het deeg voor de bodem.
Meng alle ingrediënten behalve het zout in de keukenmachine en laat deze een vijftal minuutjes draaien. Zodra het deeg zich gaat vormen tot een bal voeg je het zout toe en nu laat je de machine nog een 25 minuten kneden. Zet de kom nu op een warme en tochtvrije plaats en laat het deeg 1 uur rijzen.

Doe de kersen met het grootste gedeelte van het sap in een steelpan. Het andere restje sap doe je in een kopje. Voeg hieraan 1 à 2 koffielepels aardappelzetmeel toe en roer tot een glad papje. Voeg aan de kersen in de steelpan 25 gr suiker toe en breng het geheel aan de kook. Voeg het papje toe en roer goed door tot de kersen mooi zijn ingedikt. Laat de kersen iets afkoelen.

Doe de melk in een pan en breng deze aan de kook. Voeg het vanillestokje en de zaadjes toe. Wanneer de melk kookt voeg je de 65 gr suiker en de 50 gr rijst toe. Zet het vuur klein en kook de rijst gaar in ca 40 à 45 minuutjes. Roer er om de 5 minuten eens door zodat je zeker bent dat je rijst niet aanbrandt. Wanneer de rijst gaar is voeg je de bloem toe en blijf roeren terwijl je het geheel nog even laat door koken. Schenk de rijst nu in een langwerpige schaal en dek de rijst af met plastic folie. Laat de rijst nu volledig afkoelen.

Splits 2 eieren en klop de eiwitten samen met 20 gr suiker stijf. De eidooiers klop je totdat ze zeer luchtig zijn. Neem een lepel van de rijst en meng dit onder de eidooiers. Zorg dat het luchtig blijft en ga zo door tot je alle rijst eronder hebt gemengd. Neem nu het eiwit erbij erbij en spatel dit lepel voor lepel onder de rijst.

Rol nu je deeg uit tot een mooie ronde lap en steek er 12 cirkels uit die iets groter zijn dat je vormpjes. Rol elke cirkel deeg nog eens mooi uit en leg ze dan in de vorm. Druk de randjes aan en snijd het overtollige deeg weg. Vul 6 vormpjes met een eetlepel kersen en 6 vormpjes met een eetlepel rijst. Klop een ei mooi luchtig en verdeel dit nog met een eetlepel over de rijst. Bak de vlaaitjes nu af in een voorverwarmde oven van 190°C in ca 13 tot 15 minuutjes gaar. Laat de vlaaitjes na het bakken volledig afkoelen op een taartrooster.

Klop nu de slagroom samen met de mascarpone en suiker mooi stijf. Leg op de kersenvlaaitjes een mooie bol slagroom en strijk dit met een klein paletmes mooi egaal. De slagroom moet in het midden hoger zijn dan aan de randen. Neem het vlaaitje in je hand en plak er met je andere hand de merengue staafjes tegen. De resterende slagroom doe je in een spuitzak en hiermee spuit je mooie rozetten op de rijstevlaaitjes, werk af met geraspte chocolade.

Tip ! Wanneer je zeker bent dat niet al je ski vlaaitjes meteen op gaan, wacht dan even met de merengue staafjes. Bewaar ze in een afgesloten doos en plak ze tegen de vlaaitjes vlak voor het serveren. Zo blijven ze mooi knapperig. De merengue wordt namelijk heel zacht in de koelkast.

Smakelijk.

Print Friendly, PDF & Email

Door deze website te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om de beste surfervaring mogelijkte maken voor u. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten