Kleine bessenvlaaitjes met schuim

Ingrediënten voor de bodem:

250 gr bloem
15 gr verse gist of 8 gr droge gist
50 ml melk
1 ei
75 gr boter
25 gr witte basterdsuiker
3 gr zout

Ingrediënten voor de vulling:

1/2 liter melk
125 gr suiker
50 gr puddingpoeder (imperial)
1 eidooier
250 gr rode bessen
extra suiker om te bestrooien

Ingrediënten voor de topping:

80 gr eiwit
80 gr suiker
80 gr poedersuiker

Extra nodig:

1 cupcakevorm
1 uitsteekring 10 cm
1 spuitzak
1 spuitmondje
Plastic folie

Werkwijze:

Meng voor het deeg alle ingrediënten in de keukenmachine en laat de machine een 15 minuutjes kneden. Maak een bol van het deeg en laat het een 3 kwartier rijzen (ik doe dit in de oven op 35°C).

Maak nu de pudding.

Breng 400 ml melk aan de kook met de suiker. De rest van de melk meng je met de eidooier en het puddingpoeder. Wanneer de melk kookt giet je een gedeelte bij het mengsel, roer kort door en schenk in de pan terug. Breng het geheel onder voortdurend roeren aan de kook tot de pudding indikt. Leg nu een stukje plastic folie op de pudding (hij mag gewoon in de pan blijven) en zet de pan op een koele plaats.

Je houd nadien nog pudding over, deze mag je lekker zo opeten.

Neem het deeg en rol dit dun uit op een licht bebloemd werkblad. Neem een uitsteker van ca 10 cm en steek nu 12 rondjes uit. Beboter je cupcake vorm en leg nu in elk vormpje een cirkel deeg. Nu moet je even gaan duwen en strekken totdat je vormpje mooi gevuld is. Neem de pudding erbij en leg in elk stukje deeg een flinke koffielepel pudding. Hierboven op verdeel je de bessen. Neem nog wat extra suiker en strooi dit met een koffielepel over de bessen. Zet je oven aan om voor te verwarmen op 200°C (traditioneel), voor hetelucht ga je 10 tot 15°C lager.

Nu ga je de topping maken. Doe je eiwitten in een kom en zet je machine aan. Strooi er telkens een beetje suiker bij tot de suiker op is en je eiwit mooi tot glanzende stijve pieken is geslagen. Voeg nu lepel voor lepel het poedersuiker toe. Laat de machine gewoon verder draaien tijdens het toevoegen.

Neem een spuitzak met een spuitmondje naar keuze. Vul de zak en spuit mooie rozetten op de bessen. Zet je cupcakevorm in de oven op de 2de richel van onder. Bak je vlaaitjes gaar in ca 20 minuten. Zie je dat je schuim donkerbruin gaat worden ? Zet je oven dan een 20°C lager.

Na het bakken haal je de vlaaitjes met een klein paletmes uit de cupcakevorm en laat je ze afkoelen op een taartrooster.

Ps: heb je nog deeg over en wil je dit niet weggooien ? Bak er dan nog een kleine bodem van en vries deze in. Je kunt deze later ontdooien en vullen naar keuze.

Smakelijk.

Print Friendly, PDF & Email

 

Door deze website te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om de beste surfervaring mogelijkte maken voor u. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten