Irish coffee vlaai

Ingrediënten voor de bodem:

250 gr bloem
15 gr verse gist of 8 gr droge gist
50 ml melk
1 ei
75 gr boter
25 gr witte basterdsuiker
3 gr zout

Ingrediënten voor de banketbakkersroom:

1/2 liter melk
125 gr suiker
1 eidooier
50 gr puddingpoeder (Imperial of Custard)

Ingrediënten voor de topping:

500 ml slagroom 40% vetgehalte
125 gr mascarpone
100 gr poedersuiker
60 ml Whisky
60 ml sterke koffie
6 kl suiker
Cacaopoeder
Geraspte chocolade

Werkwijze:

Breng de Whisky samen met de 6 koffie lepels suiker aan de kook en laat dit koken totdat je een lichte siroop hebt. Haal van het vuur en voeg de koffie toe. Roer door en laat het volledig afkoelen in de koelkast.

Maak de banketbakkersroom door 400 ml melk met de suiker aan de kook te brengen. De overige 100 ml melk meng je met de eidooier en het puddingpoeder tot een papje. Wanneer de melk kookt voeg je een scheutje kokende melk toe aan het papje, roer door en schenk dan alles terug in de pan en breng opnieuw onder voortdurend roeren aan de kook. Als de pudding verdikt is schenk je deze in een schaal en dek je de pudding ( niet de schaal ) af met plastic folie. Laat de banketbakkersroom volledig afkoelen.

Meng voor het deeg alle ingrediënten in de Maxima en laat de machine een 9 minuutjes kneden. Maak een bol van het deeg en laat het een 3 kwartier rijzen ( ik doe dit in de oven op 35°C ). Na het rijzen uitrollen tot een ronde lap die groter is dan je bakvorm. Rol het deeg op de deegrol en leg de lap in de vorm. Druk de randen aan en ga met de deegrol over de randen, zo snijd je de rande mooi af. Bak de vlaai blind af in een voorverwarmde oven van 200 °C in ca 25 minuutjes.

Afwerking:
Klop de pudding goed door met een mixer zodat je een mooie gladde creme krijgt. Klop 100 ml slagroom stijf op en spatel deze onder de pudding. Verdeel dit over de vlaaibodem en strijk glad af.

Doe de slagroom, mascarpone, poedersuiker en de koffie samen in de kom van de Maxima. Klop dit nu samen op tot de slagroom volledig stijf is. Verdeel dit over de laag pudding. Ik heb het zo verdeeld dat ik in het midden een klein bergje heb. Bestrooi de slagroom met cacaopoeder. Rasp de chocolade en verdeel deze over de rand. Zet de vlaai nog even koel weg.

Smakelijk.

Print Friendly, PDF & Email

Door deze website te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om de beste surfervaring mogelijkte maken voor u. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten