Herfsttaart (met stoofpeertjes)

Ingrediënten voor de vlaaibodem:

120 gr echte koude boter
60 gr poedersuiker
een snuf zout
een snuf kaneel
Vanille extract
1 koud ei (maat M)
190 gr bloem
60 gr amandel poeder

Bakvorm met losse bodem 27 cm

Ingrediënten voor de stoofpeertjes:

6 tot 8 stoofperen of hele harde handperen
100 ml rode wijn of bessensap
Water
2 zakjes vanille suiker
90 gr suiker
1 kaneelstokje
1 steranijs

Ingrediënten voor de banketbakkersroom:

500 ml melk
125 gr suiker
1 eidooier
50 gr puddingpoeder (Imperial of Custard kookpudding)

Ingrediënten voor de bodem:

100 gr chocolade naar keuze

Ingrediënten voor de topping:

Het restje siroop van de stoofpeertjes
1 zakje taartina
eventueel nog wat water
Gemalen en geroosterde walnootjes

Werkwijze:

Schil de peren en snijd ze in 4 kwarten. Verwijder het klokhuis. Leg de peren in een ketel en voeg de rest van de ingrediënten toe. Vul de peren nu aan met het water totdat ze volledig onder staan. Plaats de deksel op de ketel en zet deze op het vuur en breng aan de kook. Wanneer het kookt verlaag je de temperatuur iets. Het moet nog steeds koken maar niet heel hard. Houd je peren in de gaten. Doordat de suiker gaat koken krijg je een siroop. Wordt deze te dik en zijn je peren nog niet gaar, voeg dan nog een beetje water toe. Niet te veel want je moet een mooie siroop overhouden. Dus beter 3 keer een beetje toevoegen dan 1 keer teveel. Wanneer je peren gaar zijn neem je een kom en een zeef. Zet de zeef op de kom en schenk er de peren in. Laat deze goed uitlekken en afkoelen. De siroop bewaar je voor de topping.

Maak de banketbakkersroom door 400 ml melk met de suiker en het kaneelstokje aan de kook te brengen. De resterende 100 ml meng je met de eidooier en het puddingpoeder. Wanneer de melk kookt voeg je een gedeelte bij het koude papje, roer door en schenk het terug in de pan. Breng dit nu onder voortdurend roeren terug aan de kook. Wanneer je pudding blubt is hij goed en haal je hem van het vuur. Schenk de pudding in een schaal en dek de pudding ( niet de schaal ) af met plastic folie. Laat de pudding afkoelen.

Maak je deeg voor de bodem. Voeg alle ingrediënten toe in de kom. Zet de machine aan en laat deze mengen tot je een vaste massa krijgt. Haal het zanddeeg uit de kom en verpak het in plastic folie. Leg het een 1/2 uurtje in de koelkast. Verwarm de oven voor op 190°C. Na koeling rol je het deeg uit tot een ronde lap die iets groter is dan je vorm. Leg de lap in de ingevette vorm. Knip bakpapier op maat en leg dit op het zanddeeg. Vul met bakparels of gedroogde erwten en bak de bodem in ca 25 minuten af in de voorverwarmde oven. Laat de bodem volledig afkoelen. Smelt ondertussen de chocolade en wrijf hiermee de bodem en de binnenkant zijkanten in. Dit zorgt ervoor dat je zanddeeg knapperig blijft.

Samenstellen vlaai:
Neem de pudding erbij en klop deze met een handmixer heel goed door zodat je een mooie crème krijgt. Vul de bodem met de crème. Neem de peren erbij en rangschik ze mooi over de vlaai. Meet hoeveel ml siroop je hebt opgevangen en vul dit eventueel aan tot 200 ml met water en breng het geheel aan de kook. Meng de Taartina met een scheutje water. Je moet geen suiker meer toevoegen aan de siroop ! Wanneer de siroop kookt voeg je het scheutje water met Taartina toe en breng het onder voortdurend roeren terug aan de kook. Verdeel de siroop nu over de peren en de pudding. Zorg dat er ook siroop zit tegen de rand aan. Neem de gemalen en geroosterde walnootjes erbij en verdeel deze over de rand van de vlaai.

Laat de taart nog even koelen in de koelkast, maak koffie en geniet ervan.

 

Smakelijk.

Print Friendly, PDF & Email

Door deze website te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om de beste surfervaring mogelijkte maken voor u. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten