Heksenhoedjes voor Halloween

Ingrediënten voor de cupcakes:
150 gr Zachte boter
150 gr Suiker
1 Mespuntje zout
Vanille extract
2 Eieren op kamertemperatuur
190 gr Bloem
1/2 tl Bakpoeder
1/4 tl Natrium bicarbonaat
Eventueel wat melk op kamertemperatuur

Ingrediënten voor de topping:
50 gr water
120 gr suiker
50 gr eiwit
180 gr boter op kamertemperatuur
Vanille extract of beter nog, de zaadjes van een vanille stokje
Oranje kleurstof, liefst poeder, pasta of kleurstof geschikt voor chocolade
12 ijshoorntjes
200 gr pure of melkchocolade
12 oranje Smarties

Extra nodig: een suiker of vleesthermometer, bakpapier, klein paletmes, saté stokje, een ijslepel, een ronde uitsteker die iets groter is dan je ijshoorntje.

Werkwijze cupcakes:
Klop de suiker met de boter en het vanille extract tot een romige crème en voeg dan een voor een de eitjes toe. Meng alle droge ingrediënten met elkaar en zeef ze boven de kom. Klop verder. Als het beslag nog te stevig is schenk je er een klein scheutje melk bij. LET OP, dit is geen lopend beslag, je moet het met een ijslepel in de cupcakes kunnen scheppen dus melk mag maar moet niet ! Bakken op 175°C ca 20 minuutjes. Na het bakken volledig laten afkoelen op een rooster.

Werkwijze topping:
Verwarm de suiker met het water tot 121°C. Klop ondertussen het eiwit stijf op. Voeg het suikerwater rustig in een kleine straal toe aan het eiwit. zet de machine op de hoogste snelheid en laat het geheel nu terug koud kloppen. Denk eraan, je eiwit moet koud zijn anders smelt je boter weg en is je topping mislukt. Wanneer het eiwit koud is voeg je beetje voor beetje de blikjes boter toe. Laat de machine ondertussen op een redelijke snelheid verder draaien. Voeg als laatste de smaak en kleurstof toe. Neem een spuitzak met spuitmondje M1 van Wilton en vul de zak met de botercrème. Leg hem even aan de kant. Liefst niet in de koelkast want dan wordt de botercrème hard en kun je hem niet meer opspuiten.

Werkwijze hoedjes:
Neem de ijshoorntjes erbij en een scherp broodmes. Snijd nu voorzichtig de punten op de gewenste lengte. Zorg dat ze redelijk recht zijn van onder anders vallen ze straks om wanneer je ze omhult met chocolade.

Smelt de chocolade au bain-marie en laat deze nu terug afkoelen tot een 29°C. Zet de hoedjes op een rooster en voorzie elk hoedje van chocolade. Neem een vel bakpapier en schenk hier de chocolade op uit maar houd nog een beetje chocolade achter. Strijk dit uit met een paletmes. Neem de uitsteekring erbij en maak 12 rondjes in de chocolade. Laat deze nu volledig uitharden.

Neem een hoedje en strijk eventuele overtollige chocolade weg met een paletmesje. Als je wilt kun je met een kleine prikker nog figuurtjes in de chocolade maken. Laat de hoedjes uitharden.

Opbouwen:
Neem de cupcakes erbij en spuit een mooie toef botercrème erop. Neem een chocolade rondje erbij en leg deze op de botercrème. Zorg dat je nog een beetje gesmolten chocolade nu erbij hebt. Deze mag niet heet zijn ! Neem een hoedje, dip licht met de onderkant in de chocolade en zet het boven op het rondje. Even vasthouden en nog eventueel recht zetten. Neem een oranje Smartie en dip deze ook lichtjes in de chocolade. Zet hem op het randje van de hoed vast.

Laat de chocolade goed uitharden. Je kunt ze eventueel in de koelkast zetten maar haal ze ruim een uur op voorhand van serveren uit de koeling. Dan zijn ze het lekkerste.

Smakelijk.

Print Friendly, PDF & Email

Door deze website te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om de beste surfervaring mogelijkte maken voor u. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten