Hamburgerbroodjes met sesamzaadjes

Ingrediënten:

430 gram tarwebloem
15 gram verse gist of 7 gr droge gist
240 ml melk op kamertemperatuur
30 gram roomboter op kamertemperatuur
15 gram suiker
8 gram zout
1 ei

Ingrediënten voor de afwerking:

1 eidooier los geklopt met een klein scheutje melk
sesamzaadjes

Werkwijze:

Meng het zout met een garde onder de bloem. Voeg nu de rest van de ingrediënten toe en laat je keukenmachine het geheel een 15 tal minuutjes kneden. Leg een theedoek over de kom en laat het deeg nu 45 minuutjes rijzen. Na deze rijs verdeel je het deeg in stukken van 90 à 100 gr.  Nu ga je de stukjes deeg opbollen met de hand. Zorg ervoor dat je aan de onderkant geen gaatje of sleufje meer ziet.

Wil je weten hoe je deeg moet opbollen, kijk dan onderaan dit recept voor meer uitleg.

Leg de bolletjes op een bakplaat bekleed met bakpapier en duw de bolletjes nu plat met de hand. Neem een kopje en meng hierin de eidooier met het scheutje melk. Smeer nu alle broodjes licht in en strooi er dan de sesamzaadjes over. Druk de zaadjes licht aan met de hand. Leg een theedoek over de broodjes en laat ze nu zeker 1 uur rijzen. Ik doe dit in de oven op 40°C.

Haal de broodjes uit de oven en verwarm de oven nu voor op 195°C hetelucht of 205°C onder en bovenwarmte. Wanneer de oven op temperatuur is, bak je de broodjes in ca 12 minuten af. Laat de broodjes afkoelen op een taartrooster.

Uitleg opbollen deeg:

Het opbollen van deeg doe je zo. Neem een stuk deeg en plaats je handpalm op het deeg. Zet nu goed wat druk op het deeg en maak ronddraaiende bewegingen. Je zult merken dat het deeg nu omhoog komt en ronder wordt. Maak met je vingers een kom, je vingertoppen zitten nu net onder tegen de rand van het broodje en rol nu verder. Als het goed is heb je nu een mooi bolletje. Aan de onderkant van het broodje mag geen gaatje of sleufje meer zitten. Zit dat er wel nog, dan betekent dat dat je niet genoeg druk hebt uitgeoefend op het bolletje. je begint dan beter nog eens opnieuw.

Smakelijk.

Print Friendly, PDF & Email

Door deze website te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om de beste surfervaring mogelijkte maken voor u. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten