Gist vermeerderen

Tijdens de corona crisis hebben we allemaal ondervonden dat bepaalde producten bijna of zelfs niet te verkrijgen waren. Verse gist was een van de producten die moeilijk te krijgen waren. Gelukkig had ik nog wat gist op voorraad en heb ik een manier gevonden om deze te vermeerderen.

In principe komt het bij deze manier van vermeerderen er op neer dat je een voordeeg maakt dat je toevoegt aan je recepten met gistdeeg. Je kunt je voordeeg in porties invriezen en wanneer je het nodig hebt haal je het uit de diepvries en laat je het ontdooien. Daarna volg je gewoon het recept dat je wilt gebruiken. Het enige dat je veranderd is dus het voordeeg toevoegen ipv verse of droge gist.

Het voordeel van zo'n voordeeg is dat je geen klachten ondervindt zoals een opgeblazen gevoel, hartkloppingen of iets dergelijks. Ik ken meerdere mensen die hier last van hebben wanneer ze zelf gebakken brood eten. Door een voordeeg te gebruiken heb je hier dus geen last meer van.

Het nadeel aan zo'n voordeeg is dat de rijstijd langer duurt. Bij gebruik van meer gist is je rijstijd sneller maar daarom niet altijd beter. Bij een voordeeg gebruik je eigenlijk maar een minimum aan gist. Het duurt dus langer maar ik ondervond verder geen andere nadelen. Het deeg is mooi elastisch en fluffig en laat zich goed bewerken. Doordat het deeg langzaam rijst krijgt het ook een mooie vorm zonder uitbarstingen in je deeg. Dus als je hiermee rekening houdt in de bereiding dan houdt niets je tegen om lekker aan de bak te gaan.

Je hebt nodig:
20 gr verse gist
20 gr suiker
100 ml lauw warm water
100 gr witte bloem
Kleine doosjes of boterhamzakjes om de porties deeg in te doen. Een ijsblokjes doos met deksel is bv heel handig.

Werkwijze:
Meng de gist met het water en roer door. Voeg de suiker toe en roer door. Voeg als laatste de bloem toe en roer door. Laat dit nu in een afgesloten kom rijzen tot het deeg verdrie of vierdubbelt is. Neem de doosjes of zakjes erbij en vul deze telkens met 20 gram deeg. Vries de porties onmiddellijk in anders blijven ze door rijzen.

Gebruik per 500 gr bloem telkens 1 portie voordeeg van 20 gram.

Oh ja, je haalt 10 porties uit dit recept.

Heel veel plezier met uitproberen en laat me zeker weten wat jullie er van vinden.

Smakelijk.

Print Friendly, PDF & Email

Door deze website te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om de beste surfervaring mogelijkte maken voor u. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten