Christoffelvlaai

Ingrediënten voor vlaaibodem :

250 gr bloem
4 gr droge gist of 8 gr verse gist
30 gr kristalsuiker
2 gr zout
40 gr boter op kamertemperatuur
2 kleine eitjes
50 gr melk, handwarm

Ingrediënten voor de vulling:

1 pot kersen op sap
1 à 2 el aardappelzetmeel
50 gr suiker
500 ml slagroom
50 Gram poedersuiker
150 gram donkere chocolade gesmolten

Ingrediënten voor de schuimplaat:

100 gr eiwit
100 gr suiker
100 gr poedersuiker

Ingrediënten voor de afwerking:

Cacaopoeder
Chocolade krullen

Werkwijze:

Start eerst met de schuimplaat. Klop de eiwitten stijf en voeg telkens een beetje suiker toe totdat je mooie stijve glanzende pieken hebt. Voeg nu beetje bij beetje de poedersuiker toe en laat de machine verder kloppen. Neem een bakblik en bekleed dit met bakpapier. Leg er nu een stevige dot eiwit op en smeer dit uit tot een mooie ronde cirkel van circa 1 cm dikte en zorg dat de cirkel kleiner is dan je bakvorm. Bak de schuimplaat in de oven op 90°C in ca 1.5 tot 2 uur af. Steek tussen de deur van je oven en de oven een houten lepel of theedoek zodat het vocht weg kan tijdens het bakken. Ga verder met het deeg voor de vlaai.

Meng alle ingrediënten behalve het zout in de keukenmachine. Laat een vijftal minuten kneden en voeg dan het zout toe. Laat de machine nog een 10 minuutjes kneden en leg dan het deeg in een andere kom. Laat ca 1 uur rijzen. Rol na het rijzen het deeg uit tot een ronde lap die iets groter is dan de vlaaibodem. Leg het deeg in de vorm en duw voorzichtig de randen aan. Prik met een vork redelijk wat gaatjes in de bodem en rol met de deegrol de randen mooi af. Laat nog eens een half uurtje rijzen en duw daarna de randen nog even aan zodat ze boven de vorm uitkomen.

Doe de kersen in een steelpan en houd een beetje sap apart. Voeg de suiker toe aan de kersen en breng ze aan de kook. Meng de rest van het sap met het aardappelzetmeel. Wanneer de kersen koken bind je de kersen met het aardappelzetmeel. Laat de kersen nu iets afkoelen. Leg de kersen nu in de bodem en bak het in zijn geheel af in een voorverwarmde oven van 200 graden in circa 20 à 25 minuten.

De chocolademousse:

Als je iets meer tijd hebt smelt dan de chocolade in 200 ml slagroom. Voeg daarna de rest van de koude room toe en zet het in de koelkast tot het geheel echt koud is. Voeg de poedersuiker toe en klop de chocoladeslagroom stijf. Je krijgt dan een mooie egale chocomousse.

Heb je minder tijd dan volg je deze wijze. Klop de slagroom (500ml) samen met de poedersuiker half stijf. Voeg hieraan de gesmolten chocolade toe en klop de slagroom nu verder stijf. Leg nu een dunne laag mousse op de kersen en strijk het geheel uit met een paletmes. Neem de schuimplaat en leg deze er boven op. Leg weer een dunne laag mousse op de schuimplaat en strijk mooi uit. Strooi er wat chocolade krullen op. Neem een spuitzak en doe hierin de chocolademousse. Spuit mooie rozetten langs de rand. Werk de rozetten af met wat cacaopoeder of een koffieboontje. Laat de taart nog een uurtje opstijven in de koelkast.

Tip: Bewaar deze vlaai in een taartdoos in de koelkast, dit voorkomt dat de chocomousse geurtjes opneemt van andere etenswaren in de koelkast.

Smakelijk.

Print Friendly, PDF & Email

Door deze website te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om de beste surfervaring mogelijkte maken voor u. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten