Chocolade rolbiscuit met karamelroom, frambozen en ganache

Ingrediënten voor de chocolade rolbiscuit:

4 eieren
120 gr suiker
60 gr patisseriebloem
40 gr maizena
20 gr cacaopoeder
40 gr gesmolten boter

Karamel ingrediënten:

200 gr suiker
90 gr water
90 gr boter
125 ml slagroom
eventueel een 1/2 tl zeezout
300 ml Slagroom
75 gr poedersuiker
75 gr mascarpone
Frambozen

Ganache ingrediënten:

200 ml slagroom
50 gr suiker
10 gr honing
150 gr pure chocolade
50 gr echte boter

Karamel versiering:

200 gr suiker
2 à 3 eetlepels water

Werkwijze:

Begin met de karamel. Voeg suiker en water in de pan en breng het geheel zonder te roeren aan de kook. Wanneer de karamel goed begint de bruinen voeg je de boter toe en dan ga je roeren tot de boter gesmolten is. Let op, dit kan spatten ! Voeg de slagroom toe en roer door. Schenk de karamel over in een pot of flesje en laat het geheel afkoelen. Ga nu verder met de ganache.

Doe de slagroom samen met de suiker en de honing in een pan en breng aan de kook. Voeg de chocolade toe en roer door tot het geheel gesmolten is. Voeg de boter toe en roer verder. Laat de ganache afkoelen.

Ga verder met de biscuit. Smelt de boter en laat afkoelen. Klop de eieren en de suiker samen minimaal 10 minuten op hoge snelheid. Voeg maizena, cacao en bloem bij elkaar en zeef het enkele keren. Wanneer de eieren goed stevig en luchtig zijn zeef je de bloem boven de kom. Spatel dit voorzichtig onder zodat je de luchtigheid blijft behouden. Neem een paar lepels beslag en voeg dit bij de gesmolten boter. Roer door en schenk dit nu onder het beslag. Spatel nog even verder. Neem de bakplaat met bakpapier en schenk het beslag op de bakplaat. Trek het recht met een spatel. Bak de biscuit af in een voorverwarmde oven van 230°C in ca 6 à 7 minuten af. Je ziet dat de biscuit gaar is wanneer je licht met je vinger op de biscuit drukt. Veert hij terug dan is hij gaar. Blijft het een deukje dan is hij nog niet gaar. Neem een schone theedoek, maak deze nat en knijp zeer goed uit. Neem een koude bakplaat erbij. Haal de biscuit uit de oven en leg de theedoek er boven op. Leg hier op de koude bakplaat en draai nu beide bakplaten ineens om. Doe de warme bakplaat weg en haal voorzichtig het bakpapier er af. Rol de biscuit nu samen met de theedoek op tot een rol en laat zo afkoelen.

Doe poedersuiker, mascarpone en slagroom in een kom. Neem de afgekoelde karamel en voeg 2/3 toe aan de slagroom. Klop het geheel nu goed stijf en zet afgedekt koel weg.

Samenstellen:

Rol de biscuit uit en vul met slagroom, laat aan de rand 2 cm vrij. Leg er frambozen op en rol nu voorzichtig de biscuit op. Zet de biscuit op een taartrooster boven een schone bakplaat. Schenk de ganache er over heen. Laat even uitlekken en vang dan de ganache terug op en schenk hem nogmaals er over. Doe dit net zo vaak totdat je tevreden bent over het resultaat. Zet de biscuit koud weg en maak de karamel versiering of versier de biscuit met iets anders zoals frambozen, pralines of iets dergelijks.

Ik heb 200 gr suiker en 2 à3 eetlepels water laten karamelliseren. Laat de karamel iets afkoelen, neem een lepel en maak de versiering door ze om de steel van een houten lepel te draaien of rond een roomhoorn vorm. Laat afkoelen en haal ze van de vorm. Gebruik je een roomhoorn vorm, wrijf deze dan even in met een neutrale olie, zo komt de karamel gemakkelijker los. Leg de versiering na afkoeling op de biscuit.

Smakelijk.

Print Friendly, PDF & Email

Door deze website te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om de beste surfervaring mogelijkte maken voor u. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten