Nieuwe recepten 17/03/2021

De volgende recepten zijn toegevoegd op de recepten pagina:

Daging smoor
Gist pannenkoeken
Gist vermeerderen
Irish coffee vlaai
Limoncello cake
Mediteraanse salade met kip
Paastaartje konijn met bloedsinaasappel en mandarijntjes
Pasteis de nata
Sinaasappelcake
Slagroom kloppen
Vanille kipferl
Wafels van Opa Sjeng
Wafels van Tante Mia

Veel bakplezier en laat het smaken.

Delen:
Facebook

Nieuwe recepten 28/02/2020

De volgende recepten zijn toegevoegd op de recepten pagina:

Advocaat cupcakes
Drie koningentaart
Fault line taart
Heksenhoedjes voor Halloween
Kerststronk met slagroom chocomousse en framboos
Koffie siroop
Melk brood
Mini petit beurre koekjes
Mokka taart met chocolade drip
Slagroomtaart met vers fruit
Verjaardagstaart met kersen
Waldkorn brood
Zwitserse roomvlaai

Veel bakplezier en laat het smaken.

Delen:
Facebook

Nieuwe data’s bakworkshops 2020

Nieuwe data’s bakworkshops 2020

26 januari Brood en broodjes

23 februari Mokka taart met chocolade drip

15 maart Progrestaart

26 april Pasta workshop

24 mei Letter / cijfertaart

14 juni Bananensoezen

19 juli Rolbiscuit

00 augustus geen workshops

27 september Hartige taart

25 oktober Mokka progrestaart

29 november Desserts

20 december Kerststronk

(*) Pasta workshop: dit is een workshop waar we zelf pasta gaan maken in diverse vormen met bijpassende sauzen. We gaan dus gezellig samen aan tafel dineren 😀 Deze workshop kost 45€.

Programma onder voorbehoud ! Heb je zelf suggesties voor een workshop ? Aarzel niet en geef het door aan mij !

Aanvang 14.00 uur ( je bent welkom vanaf 13.45 uur )
IMK, Rijksweg 168 te Dilsen / Stokkem
Prijs 40€ pp
Prijs 45€ pp Pasta workshop
Inschrijven op www.jolandasbakhuisje.be

Delen:
Facebook

Maxima, mijn leuke retro assistente

Op vrijdag 20 september rond 20.00 uur s’avonds stond de chauffeur van Maxima Kitchen Equipment aan de deur met mijn nieuwe keukenmachines en friteuse. Ik was natuurlijk zo blij als een klein kind, en ook zo ongeduldig haha. De chauffeur was nog niet goed en wel terug in de auto of ik was al bezig met het openen van een doos. Ik wilde zo graag de machine in het echt zien en ook uitproberen. Mij lieve echtgenoot blijft dan heel rustig en helpt mee met uitpakken terwijl ik hem hoor denken, moet dat nu nog schat ? Jaja, dat moet nu, en hem uitproberen moet ook nu, en bakken moet ook nu. Maakt niet uit hoe laat het wordt 😀 😀

Ik werk al jaren met een Kitchenaid Artisan dus elke andere machine is natuurlijk nieuw voor mij. Je gaat dan ook automatisch de machines vergelijken. Vanaf nu kort ik de naam Kitchenaid in naar KA. Het type planeetmenger dat ik heb ontvangen is de MPM 7 liter. Voor het gemak noem ik hem gewoon de Maxima.

Het eerste wat mij opviel is het leuke retro design en dat de machine een stuk zwaarder is dan bv de KA ( die 10 à 11 kg weegt ). Met zijn 17 kg gewicht staat de Maxima zeer stevig op je aanrecht. Hij is ook een stuk hoger dan de KA, namelijk 10 cm.

De voet van de Maxima is 7 cm langer dan de KA. De lengte van de koppen hebben dezelfde afmeting dus hier zit geen verschil in. De mengkom van de KA is 4.8 liter en van de Maxima is 7 liter. Beiden hebben een motor met directe aandrijving. KA is 300 watt, Maxima is 350 watt. Dat wilt dus zeggen dat de motor de opzetstukken direct aandrijft zonder dat er kracht verloren gaat. De motoren bevinden zich in de kop van de machine. Machines zoals Kenwood met een hoger wattage bv 1300 watt hebben een indirecte aandrijving. Hier zit de motor achter en onderaan in de machine. Zowel KA alsook de Maxima zijn dus veel lager in het stroomverbruik en dat is een groot pluspunt. Hetgeen vroeger altijd werd gezegd, hoe meer wattage, hoe beter de machine is dus achterhaald en niet meer van deze tijd.

De Maxima is dus groter. Hij heeft een kom van maar liefst 7 liter inhoud. De garde, K-haak en deeghaak zijn ook een stuk groter en van roestvrij staal (RVS). Bij KA is dit niet het geval op de Classic en de Artisan. Bij KA zit er een witte laklaag over heen. Wanneer je haak per ongeluk op de grond valt dan laat de lak los en kun je op die plaats roest krijgen. Heel belangrijk vindt ik persoonlijk de kneedhaak voor deeg. Je zou namelijk denken dat alle deeghaken hetzelfde zijn op de keukenmachines maar dat is niet zo vanzelfsprekend. Een goede deeghaak zorgt er voor dat je bloem en andere ingrediënten meteen tot een samenhangend deeg worden gekneed. De Maxima doet dit binnen enkele seconden zoals je kunt zien in mijn video op YouTube.

Bij KA gaat het kneden niet zo geweldig. Doordat de deeghaak in de punt eigenlijk 1 cm te lang is kneed hij het deeg omhoog langs de haak. Hierdoor moet je steeds de machine uitzetten, de kop omhoog tillen en je deeg terug van de haak halen en de kom leggen. Hij kneed het deeg zelfs over de rand van de kom heen. Er gaat dus veel meer tijd over heen voordat je een mooie bol vorm krijgt. Wat ik ook merk bij KA is dat de machine tijdens het kneden begint te bokken. Dit gebeurd regelmatig wanneer je bv aan 1 kg deeg zit. De kop van de machine begint dan te rammelen en de machine gaat bokken met als risico dat je machine van je aanrecht af kan gaan. Als KA dit euvel zou verhelpen, wat bij hun gekend is, dan zou dit het probleem kunnen voorkomen. De kop van de KA wordt ook erg warm tijdens het kneden van deeg. De Maxima blijft lekker koel tijdens het kneden.

Bij de Maxima heb je dit probleem niet. Aan de zijkant van de machine zit een hendel. Met deze hendel vergrendel je de kop van de machine. Wanneer je gaat kneden zal de kop van de machine dan ook niet rammelen. Ik heb in totaal 2300 gram aan deeg in de machine gekneed en de Maxima maakte hier totaal geen probleem van. Hij bleef netjes staan, rammelde niet en het kneden zelf verliep uitmuntend.

Wat ik ook erg handig aan de Maxima vind, is de veiligheidsknop. Deze werkt tevens ook als aan/uit knop. Stel dat je gaat mixen op hoge snelheid en er gaat iets mis, dan staat met 1 druk op de knop de machine stil. Dat gaat dus veel sneller dan de knop van de snelheden terug draaien. Wat ik ook heel belangrijk vind aan de Maxima is dat de machine niet werkt wanneer je de kop omhoog tilt. Je kunt dus niet per ongeluk met je vingers ergens tusen komen en jezelf verwonden. De KA heeft deze veiligheid niet en blijft gewoon doordraaien wanneer je de kop optilt. Heel belangrijk als je bv graag wilt bakken met de kids en zij ook de machine mogen bedienen.
Er zitten 11 snelheden op de Maxima, 1 meer dan bij KA. Heel belangrijk is ook dat de Maxima veel stiller is dan de KA, zowel bij het mixen alsook het kneden.

De Maxima heeft een spatdeksel dat mooi aansluit op de kom. Er zit een vulopening in zodat je nog ingrediënten kunt toevoegen tijdens het mixen of kneden. Als je de spatdeksel laat zitten op je machine tijdens het kneden dan loopt de temperatuur van het deeg ook al mooi op zodat het minder lang hoeft te rijzen. Natuurlijk kun je de spatdeksel ook verwijderen van de kom om hem schoon te maken.

Bij KA kun je nog accesoires bijkopen zoals een groentesnijder, pastamachine e.d. Dit is bij de Maxima niet mogelijk. Voor mij persoonlijk is dit geen probleem want ik gebruik de accesoires niet omdat het vaak meer tijd vergt om alles schoon te maken en op te ruimen.

Wat betreft problemen en defecten bij de machines. Ik kan op dit moment enkel oordelen over de KA omdat ik die al jaren in gebruik heb. Zoals gezegd kan bij het kneden de kop gaan rammelen wat kan zorgen voor speling op de machine. Ook komt het regelmatig voor de dat je de machine moet gaan afstellen omdat de klopper de kom raakt. Ik heb ook al een defect gehad aan mij KA en hem moeten opsturen. Eerlijkheid gebied mij te zeggen dat KA alles binnen de garantieperiode netjes heeft afgehandeld en het probleem was opgelost.
Welke problemen er kunnen ontstaan aan de Maxima in de toekomst, dat zal ik dus nog moeten afwachten. Ze hebben hun eigen reparatiedienst. Ik ga er vanuit dat de service zoals hij nu is, goed is en goed blijft.

Ook niet geheel onbelangrijk is de prijs ! Een KA ( Artisan ) koop je gemiddeld voor een 700€ en je kunt kiezen uit verschillende kleuren.

De Maxima koop je aan de helft van deze prijs. De witte Maxima kost 337.59€ en de pastelkleurtjes zijn 361.79€. Mijn favoriete kleur zijn de blauwe en de roze 😀

Conclusie:
Naar mijn bescheiden mening is de Maxima duidelijk de meerdere van de KA. Hij is krachtiger en stiller en doet precies wat hij moet. Je moet natuurlijk voor jezelf uitmaken wat voor jou belangrijk is. Ik hoop in elk geval dat ik je meer inzicht heb kunnen geven met mijn blog om voor jou de juiste keuze te maken. Moest je net zoals ik voor de Maxima gaan, maak dan op hun webshop www.maximakitchenequipment.com beslist gebruik van de kortingscode BAKHUISJE25. Zo krijg je nog eens 30,25€ extra korting en dat is altijd leuk !

Delen:
Facebook

Nostalgische aardbeienvlaai

Wellicht zijn er nog meer mensen die deze week naar Joe FM luisteren want daar draaien ze de top 1000 van de jaren 80 😀 Bij zo’n muziek worden natuurlijk altijd herinneringen opgehaald. Welke tv series we keken, zoals Miami Vice, The A-team of muziekprogramma’s zoals Toppop en ook het Eurovisie songfestival was als kind een hele beleving. Ook herinneringen over eten komen dan naar boven en zo wordt hier wat afgelachen als ik vertel dat wij op zondag chocolade pudding aten met een schijf ananas er op 😀 😀 Er werd natuurlijk ook al gebakken en een echte nostalgische klassieker was een bodem van cake of biscuit deeg ( daar zijn de meningen hier thuis over verdeeld ) met daar op pudding en fruit. Het was zo simpel allemaal hé ! Tja, daar ging mijn echtgenoot Kurt even helemaal van watertanden en natuurlijk werd er meteen gevraagd of ik die nog eens wilde bakken. Met cake deeg graag en aardbeien want die zijn nu volop te krijgen klonk het hier. Dus wat doe je dan, als bakken je hobby is ? Juist ja, aan de bak gaan 😀

Hier volgt het recept van de Nostalgische aardbeienvlaai

Ingrediënten:
150 gr eieren
150 gr zelfrijzend bakmeel
150 gr boter
150 gr suiker
1 bakje aardbeien
500 ml melk
1 eidooier
50 gr puddingpoeder
125 gr suiker
1 zakje taartina
Een paar extra aardbeien om te pureren
200 ml slagroom
40 gr poedersuiker

Werkwijze:
Mix de boter samen met de suiker tot een mooie witte massa. Voeg 1 voor 1 de eieren toe tijdens het kloppen. Voeg het zelfrijzend bakmeel toe en klop nu kort verder tot een homogeen beslag. Vet een ouderwetse vlaaivorm in met boter en bebloem deze. Schenk het beslag in de vorm en verdeel het met een paletmes over de gehele bodem. Bak de bodem in een voorverwarmde oven ( onder/bovenwarmte ) van 180°C af in ca 30 minuutjes.

Maak tijdens het bakken de banketbakkersroom. Schenk 400 ml melk in een pan en voeg er 125 gr suiker aan toe. Breng dit aan de kook. Ondertussen meng je de resterende melk, de eidooier en het puddingpoeder met elkaar. Wanneer de melk kookt voeg je het restje melk eraan toe en blijf je roeren terwijl je het geheel weer aan de kook brengt. Wanneer het mooi ingedikt is en je pudding blubt dan schenk je deze over in een schaal ( ik nam een bakplaat, dat koelt sneller af ) en dek je de pudding ( niet de schaal ) af met plastic folie. Laat de pudding volledig afkoelen.

Snijd de aardbeien in de helft of in stukjes en zet ze even aan de kant. Klop de pudding nog eens goed door met een mixer zodat ze mooi fluweelzacht wordt. Verdeel de pudding over de afgekoelde bodem. Leg hierop de aardbeien. Volg de aanwijzingen op het pakje taartina. Ik pureer nog enkele aardbeien en voeg deze toe aan de taartina. Zo krijg je een mooie rode afdekgelei. Verdeel deze over de aardbeien. Laat afkoelen. Klop de slagroom met de poedersuiker stijf en spuit mooie rozetten op de vlaai.

Je kunt ook een kleinere ronde cirkel van papier in het midden op de vlaai leggen en de randen dan bestrooien met poedersuiker.

Laat het smaken 😀

Delen:
Facebook

Nieuwe recepten

De website is weer helemaal up to date. Alle recepten zijn netjes bijgewerkt en voor de mensen die het graag gemakkelijk hebben, heb ik hier alle nieuwe recepten op een rijtje gezet. Oh ja, je kunt ze meteen vanuit de website uitprinten dus ga snel aan de slag en daarna…..bakken maar 😀
Laat het smaken !!!

Bagels
Brookies
Cappuccino macarons
Eclairs met witte chocolade en frambozen
Frangipane taart met peren
Grieks pita broodje met gyros, frietjes en tzatziki
Hamburgerbroodjes met sesamzaadjes
Koekjes met chocolade dip
Latte machiato cupcakes met karamel
Macarons
Moffelkook
Peren cupcakes
Snelle tiramisu
Zachte yoghurt broodjes
Zelf mokka extract maken

Delen:
Facebook

Nieuwe data’s bakworkshops 2019

Nieuwe data’s bakworkshops 2019

27 januari Tompouce taart

24 februari Brood ( mengeling )

24 maart Macarons

14 april Moffelkook

26 mei Christoffeltaart

23 Juni Molshoop

21 Juli Mini vlaaitjes

25 Augustus Briochetaart

22 September Taart afgewerkt met ganache

27 Oktober Pasta (*)

24 November Appeltoeslag

15 December Sneeuwster

(*) Pasta workshop: dit is een workshop waar we zelf pasta gaan maken in diverse vormen met bijpassende sauzen. We gaan dus gezellig samen aan tafel dineren 😀 Deze workshop kost 45€.

Programma onder voorbehoud ! Heb je zelf suggesties voor een workshop ? Aarzel niet en geef het door aan mij !

Aanvang 14.00 uur ( je bent welkom vanaf 13.45 uur )
IMK, Rijksweg 168 te Dilsen / Stokkem
Prijs 40€ pp
Prijs 45€ pp Pasta workshop
Inschrijven op www.jolandasbakhuisje.be

Delen:
Facebook

Door deze website te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om de beste surfervaring mogelijkte maken voor u. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten