Nieuwe recepten

De volgende recepten zijn toegevoegd op de recepten pagina:

Advocaat cupcakes
Drie koningentaart
Fault line taart
Heksenhoedjes voor Halloween
Kerststronk met slagroom chocomousse en framboos
Koffie siroop
Melk brood
Mini petit beurre koekjes
Mokka taart met chocolade drip
Slagroomtaart met vers fruit
Verjaardagstaart met kersen
Waldkorn brood
Zwitserse roomvlaai

Veel bakplezier en laat het smaken.

Delen:
Facebook

Nieuwe data’s bakworkshops 2020

Nieuwe data’s bakworkshops 2020

26 januari Brood en broodjes

23 februari Mokka taart met chocolade drip

15 maart Progrestaart

26 april Pasta workshop

24 mei Letter / cijfertaart

14 juni Bananensoezen

19 juli Rolbiscuit

00 augustus geen workshops

27 september Hartige taart

25 oktober Mokka progrestaart

29 november Desserts

20 december Kerststronk

(*) Pasta workshop: dit is een workshop waar we zelf pasta gaan maken in diverse vormen met bijpassende sauzen. We gaan dus gezellig samen aan tafel dineren 😀 Deze workshop kost 45€.

Programma onder voorbehoud ! Heb je zelf suggesties voor een workshop ? Aarzel niet en geef het door aan mij !

Aanvang 14.00 uur ( je bent welkom vanaf 13.45 uur )
IMK, Rijksweg 168 te Dilsen / Stokkem
Prijs 40€ pp
Prijs 45€ pp Pasta workshop
Inschrijven op www.jolandasbakhuisje.be

Delen:
Facebook

Maxima, mijn leuke retro assistente

Op vrijdag 20 september rond 20.00 uur s’avonds stond de chauffeur van Maxima Kitchen Equipment aan de deur met mijn nieuwe keukenmachines en friteuse. Ik was natuurlijk zo blij als een klein kind, en ook zo ongeduldig haha. De chauffeur was nog niet goed en wel terug in de auto of ik was al bezig met het openen van een doos. Ik wilde zo graag de machine in het echt zien en ook uitproberen. Mij lieve echtgenoot blijft dan heel rustig en helpt mee met uitpakken terwijl ik hem hoor denken, moet dat nu nog schat ? Jaja, dat moet nu, en hem uitproberen moet ook nu, en bakken moet ook nu. Maakt niet uit hoe laat het wordt 😀 😀

Ik werk al jaren met een Kitchenaid Artisan dus elke andere machine is natuurlijk nieuw voor mij. Je gaat dan ook automatisch de machines vergelijken. Vanaf nu kort ik de naam Kitchenaid in naar KA. Het type planeetmenger dat ik heb ontvangen is de MPM 7 liter. Voor het gemak noem ik hem gewoon de Maxima.

Het eerste wat mij opviel is het leuke retro design en dat de machine een stuk zwaarder is dan bv de KA ( die 10 à 11 kg weegt ). Met zijn 17 kg gewicht staat de Maxima zeer stevig op je aanrecht. Hij is ook een stuk hoger dan de KA, namelijk 10 cm.

De voet van de Maxima is 7 cm langer dan de KA. De lengte van de koppen hebben dezelfde afmeting dus hier zit geen verschil in. De mengkom van de KA is 4.8 liter en van de Maxima is 7 liter. Beiden hebben een motor met directe aandrijving. KA is 300 watt, Maxima is 350 watt. Dat wilt dus zeggen dat de motor de opzetstukken direct aandrijft zonder dat er kracht verloren gaat. De motoren bevinden zich in de kop van de machine. Machines zoals Kenwood met een hoger wattage bv 1300 watt hebben een indirecte aandrijving. Hier zit de motor achter en onderaan in de machine. Zowel KA alsook de Maxima zijn dus veel lager in het stroomverbruik en dat is een groot pluspunt. Hetgeen vroeger altijd werd gezegd, hoe meer wattage, hoe beter de machine is dus achterhaald en niet meer van deze tijd.

De Maxima is dus groter. Hij heeft een kom van maar liefst 7 liter inhoud. De garde, K-haak en deeghaak zijn ook een stuk groter en van roestvrij staal (RVS). Bij KA is dit niet het geval op de Classic en de Artisan. Bij KA zit er een witte laklaag over heen. Wanneer je haak per ongeluk op de grond valt dan laat de lak los en kun je op die plaats roest krijgen. Heel belangrijk vindt ik persoonlijk de kneedhaak voor deeg. Je zou namelijk denken dat alle deeghaken hetzelfde zijn op de keukenmachines maar dat is niet zo vanzelfsprekend. Een goede deeghaak zorgt er voor dat je bloem en andere ingrediënten meteen tot een samenhangend deeg worden gekneed. De Maxima doet dit binnen enkele seconden zoals je kunt zien in mijn video op YouTube.

Bij KA gaat het kneden niet zo geweldig. Doordat de deeghaak in de punt eigenlijk 1 cm te lang is kneed hij het deeg omhoog langs de haak. Hierdoor moet je steeds de machine uitzetten, de kop omhoog tillen en je deeg terug van de haak halen en de kom leggen. Hij kneed het deeg zelfs over de rand van de kom heen. Er gaat dus veel meer tijd over heen voordat je een mooie bol vorm krijgt. Wat ik ook merk bij KA is dat de machine tijdens het kneden begint te bokken. Dit gebeurd regelmatig wanneer je bv aan 1 kg deeg zit. De kop van de machine begint dan te rammelen en de machine gaat bokken met als risico dat je machine van je aanrecht af kan gaan. Als KA dit euvel zou verhelpen, wat bij hun gekend is, dan zou dit het probleem kunnen voorkomen. De kop van de KA wordt ook erg warm tijdens het kneden van deeg. De Maxima blijft lekker koel tijdens het kneden.

Bij de Maxima heb je dit probleem niet. Aan de zijkant van de machine zit een hendel. Met deze hendel vergrendel je de kop van de machine. Wanneer je gaat kneden zal de kop van de machine dan ook niet rammelen. Ik heb in totaal 2300 gram aan deeg in de machine gekneed en de Maxima maakte hier totaal geen probleem van. Hij bleef netjes staan, rammelde niet en het kneden zelf verliep uitmuntend.

Wat ik ook erg handig aan de Maxima vind, is de veiligheidsknop. Deze werkt tevens ook als aan/uit knop. Stel dat je gaat mixen op hoge snelheid en er gaat iets mis, dan staat met 1 druk op de knop de machine stil. Dat gaat dus veel sneller dan de knop van de snelheden terug draaien. Wat ik ook heel belangrijk vind aan de Maxima is dat de machine niet werkt wanneer je de kop omhoog tilt. Je kunt dus niet per ongeluk met je vingers ergens tusen komen en jezelf verwonden. De KA heeft deze veiligheid niet en blijft gewoon doordraaien wanneer je de kop optilt. Heel belangrijk als je bv graag wilt bakken met de kids en zij ook de machine mogen bedienen.
Er zitten 11 snelheden op de Maxima, 1 meer dan bij KA. Heel belangrijk is ook dat de Maxima veel stiller is dan de KA, zowel bij het mixen alsook het kneden.

De Maxima heeft een spatdeksel dat mooi aansluit op de kom. Er zit een vulopening in zodat je nog ingrediënten kunt toevoegen tijdens het mixen of kneden. Als je de spatdeksel laat zitten op je machine tijdens het kneden dan loopt de temperatuur van het deeg ook al mooi op zodat het minder lang hoeft te rijzen. Natuurlijk kun je de spatdeksel ook verwijderen van de kom om hem schoon te maken.

Bij KA kun je nog accesoires bijkopen zoals een groentesnijder, pastamachine e.d. Dit is bij de Maxima niet mogelijk. Voor mij persoonlijk is dit geen probleem want ik gebruik de accesoires niet omdat het vaak meer tijd vergt om alles schoon te maken en op te ruimen.

Wat betreft problemen en defecten bij de machines. Ik kan op dit moment enkel oordelen over de KA omdat ik die al jaren in gebruik heb. Zoals gezegd kan bij het kneden de kop gaan rammelen wat kan zorgen voor speling op de machine. Ook komt het regelmatig voor de dat je de machine moet gaan afstellen omdat de klopper de kom raakt. Ik heb ook al een defect gehad aan mij KA en hem moeten opsturen. Eerlijkheid gebied mij te zeggen dat KA alles binnen de garantieperiode netjes heeft afgehandeld en het probleem was opgelost.
Welke problemen er kunnen ontstaan aan de Maxima in de toekomst, dat zal ik dus nog moeten afwachten. Ze hebben hun eigen reparatiedienst. Ik ga er vanuit dat de service zoals hij nu is, goed is en goed blijft.

Ook niet geheel onbelangrijk is de prijs ! Een KA ( Artisan ) koop je gemiddeld voor een 700€ en je kunt kiezen uit verschillende kleuren.

De Maxima koop je aan de helft van deze prijs. De witte Maxima kost 337.59€ en de pastelkleurtjes zijn 361.79€. Mijn favoriete kleur zijn de blauwe en de roze 😀

Conclusie:
Naar mijn bescheiden mening is de Maxima duidelijk de meerdere van de KA. Hij is krachtiger en stiller en doet precies wat hij moet. Je moet natuurlijk voor jezelf uitmaken wat voor jou belangrijk is. Ik hoop in elk geval dat ik je meer inzicht heb kunnen geven met mijn blog om voor jou de juiste keuze te maken. Moest je net zoals ik voor de Maxima gaan, maak dan op hun webshop www.maximakitchenequipment.com beslist gebruik van de kortingscode JO25. Zo krijg je nog eens 25€ extra korting en dat is altijd leuk !

Delen:
Facebook

Nostalgische aardbeienvlaai

Wellicht zijn er nog meer mensen die deze week naar Joe FM luisteren want daar draaien ze de top 1000 van de jaren 80 😀 Bij zo’n muziek worden natuurlijk altijd herinneringen opgehaald. Welke tv series we keken, zoals Miami Vice, The A-team of muziekprogramma’s zoals Toppop en ook het Eurovisie songfestival was als kind een hele beleving. Ook herinneringen over eten komen dan naar boven en zo wordt hier wat afgelachen als ik vertel dat wij op zondag chocolade pudding aten met een schijf ananas er op 😀 😀 Er werd natuurlijk ook al gebakken en een echte nostalgische klassieker was een bodem van cake of biscuit deeg ( daar zijn de meningen hier thuis over verdeeld ) met daar op pudding en fruit. Het was zo simpel allemaal hé ! Tja, daar ging mijn echtgenoot Kurt even helemaal van watertanden en natuurlijk werd er meteen gevraagd of ik die nog eens wilde bakken. Met cake deeg graag en aardbeien want die zijn nu volop te krijgen klonk het hier. Dus wat doe je dan, als bakken je hobby is ? Juist ja, aan de bak gaan 😀

Hier volgt het recept van de Nostalgische aardbeienvlaai

Ingrediënten:
150 gr eieren
150 gr zelfrijzend bakmeel
150 gr boter
150 gr suiker
1 bakje aardbeien
500 ml melk
1 eidooier
50 gr puddingpoeder
125 gr suiker
1 zakje taartina
Een paar extra aardbeien om te pureren
200 ml slagroom
40 gr poedersuiker

Werkwijze:
Mix de boter samen met de suiker tot een mooie witte massa. Voeg 1 voor 1 de eieren toe tijdens het kloppen. Voeg het zelfrijzend bakmeel toe en klop nu kort verder tot een homogeen beslag. Vet een ouderwetse vlaaivorm in met boter en bebloem deze. Schenk het beslag in de vorm en verdeel het met een paletmes over de gehele bodem. Bak de bodem in een voorverwarmde oven ( onder/bovenwarmte ) van 180°C af in ca 30 minuutjes.

Maak tijdens het bakken de banketbakkersroom. Schenk 400 ml melk in een pan en voeg er 125 gr suiker aan toe. Breng dit aan de kook. Ondertussen meng je de resterende melk, de eidooier en het puddingpoeder met elkaar. Wanneer de melk kookt voeg je het restje melk eraan toe en blijf je roeren terwijl je het geheel weer aan de kook brengt. Wanneer het mooi ingedikt is en je pudding blubt dan schenk je deze over in een schaal ( ik nam een bakplaat, dat koelt sneller af ) en dek je de pudding ( niet de schaal ) af met plastic folie. Laat de pudding volledig afkoelen.

Snijd de aardbeien in de helft of in stukjes en zet ze even aan de kant. Klop de pudding nog eens goed door met een mixer zodat ze mooi fluweelzacht wordt. Verdeel de pudding over de afgekoelde bodem. Leg hierop de aardbeien. Volg de aanwijzingen op het pakje taartina. Ik pureer nog enkele aardbeien en voeg deze toe aan de taartina. Zo krijg je een mooie rode afdekgelei. Verdeel deze over de aardbeien. Laat afkoelen. Klop de slagroom met de poedersuiker stijf en spuit mooie rozetten op de vlaai.

Je kunt ook een kleinere ronde cirkel van papier in het midden op de vlaai leggen en de randen dan bestrooien met poedersuiker.

Laat het smaken 😀

Delen:
Facebook

Nieuwe recepten

De website is weer helemaal up to date. Alle recepten zijn netjes bijgewerkt en voor de mensen die het graag gemakkelijk hebben, heb ik hier alle nieuwe recepten op een rijtje gezet. Oh ja, je kunt ze meteen vanuit de website uitprinten dus ga snel aan de slag en daarna…..bakken maar 😀
Laat het smaken !!!

Bagels
Brookies
Cappuccino macarons
Eclairs met witte chocolade en frambozen
Frangipane taart met peren
Grieks pita broodje met gyros, frietjes en tzatziki
Hamburgerbroodjes met sesamzaadjes
Koekjes met chocolade dip
Latte machiato cupcakes met karamel
Macarons
Moffelkook
Peren cupcakes
Snelle tiramisu
Zachte yoghurt broodjes
Zelf mokka extract maken

Delen:
Facebook

Nieuwe data’s bakworkshops 2019

Nieuwe data’s bakworkshops 2019

27 januari Tompouce taart

24 februari Brood ( mengeling )

24 maart Macarons

14 april Moffelkook

26 mei Christoffeltaart

23 Juni Molshoop

21 Juli Mini vlaaitjes

25 Augustus Briochetaart

22 September Taart afgewerkt met ganache

27 Oktober Pasta (*)

24 November Appeltoeslag

15 December Sneeuwster

(*) Pasta workshop: dit is een workshop waar we zelf pasta gaan maken in diverse vormen met bijpassende sauzen. We gaan dus gezellig samen aan tafel dineren 😀 Deze workshop kost 45€.

Programma onder voorbehoud ! Heb je zelf suggesties voor een workshop ? Aarzel niet en geef het door aan mij !

Aanvang 14.00 uur ( je bent welkom vanaf 13.45 uur )
IMK, Rijksweg 168 te Dilsen / Stokkem
Prijs 40€ pp
Prijs 45€ pp Pasta workshop
Inschrijven op www.jolandasbakhuisje.be

Delen:
Facebook

Russian nozzles

Russian nozzles oftewel russische spuitmondjes

Op mijn kerstlijstje afgelopen jaar stonden de Russian nozzles. Deze mooie spuitmondjes had ik per toeval gezien en ik dacht bij mezelf ‘ die moet ik hebben’. Wat is er zo speciaal aan deze nozzles ? Met deze nozzles spuit je in 1 keer de meest prachtige bloemetjes op je taarten, cupcakes en cakes. Je kunt variëren in modellen van tulpen tot rozen en ook met de kleuren kun je heel fijn spelen.

Ze zijn dus een mooie aanwinst in je collectie als je houdt van een mooie decoratie op je taarten en dergelijke. Ik heb ze nu al enkele keren gebruikt en ik sta nog steeds verbaasd van de resultaten en hoe gemakkelijk je deze kunt maken. Het enige wat je nodig hebt is een goede botercreme. Met slagroom of mascarpone lukken ze helaas niet, daarvoor heb je dan weer andere spuitmondjes nodig.

Hoe ga je te werk ? Allereerst heb je een goed recept nodig van een botercreme. Dit kun je vinden hier op de site. Je kunt ook een creme maken door boter en kant en klare icing te grbruiken. De verhoudingen zijn dan 50/50, dus bv 250 gr boter en 250 gr icing. Verder heb je nog wegwerp spuitzakken nodig, plastic folie, kleurstof, eventueel smaakstof, kommetjes, de russian nozzles en een spuitmondje om blaadjes te maken.

Maak je botercreme, voeg eventueel een smaakstof toe en verdeel de creme over een aantal kommetjes. Neem de kleurstof erbij en meng deze met de creme in de kommetjes zodat je verschillende kleuren krijgt. Neem nu een stuk plastic folie en leg hierop een laag botercreme. Rol de folie mooi op en draai de uiteinden vast zodat je de vorm krijgt van een opgerold snoepje ( chocotoff ). Doe dit met alle kleurtjes. Leg de folie pakketjes een half uurtje in de koelkast zodat de creme iets kan opstijven. Gebruik je de boter / icing creme ? Dan hoef je deze niet in de koelkast te leggen. Neem de spuitzakken erbij. Steek er een Russian nozzle in. Knip nu aan een kant van de folie het uiteinde af en steek de creme met de open kant in de spuitzak. Je kunt ook 2 of 3 verschillende kleuren in een spuitzak steken. Duw aan tot je ziet dat de creme voor de opening zit. Neem je cupcake erbij en zet nu de spuitzak rechtop op de cupcake. Je moet echt contact maken met de cupcake, dus op de spuitzak en als je ziet dat de creme begint te komen dan duw je verder en tilt je spuitzak lichtjes op. Laat de druk op de spuitzak los en haal het mondje voorzicht omhoog. Als je dit goed hebt gedaan dan zie je dat er een mooi bloemetje is verschenen. Is het nog niet gelukt, oefen dan nog even verder. Je kunt de mislukte bloemetjes gemakkelijk van de cupcake afhelen met een paletmes of gewoon mes. Ga gewoon verder met oefenen en je zult zien dat ook jij de mooiste creaties kunt maken. Doordat je de creme in plastic folie steekt kun je ook regelmatig van spuitmondje verwisselen. Haal gewoon de folie uit de puitzak, haal het spuitmondje eruit en steek een andere erin. Duw de creme terug in de zak en je kunt weer verder. Als je klaar bent met de bloemetjes dan spuit je langs en tussen de bloemetjes de blaadjes. Hiervoor heb je een speciaal spuitmondje nodig.

Heb je na het lezen en het zien van de foto’s ook zin gekregen om te gaan versieren ? Haal dan deze leuke nozzles in huis en ga aan de slag. Ik wens jullie heel veel plezier ermee !

Je kunt de Russian nozzles kopen bij de leukste taartenshop maar je vind ze ook een stuk goedkoper bij Wish en Ali axpress. Ik heb bij Wish 21€ voor 44 stuks betaald.

Hieronder vind je het recept van mijn heerlijke citroentulband met vanille crème au beurre

Citroentulband met vanille crème au beurre

Ingrediënten:
4 eieren
225 gram suiker
225 gram zeer zachte boter
275 gram zelfrijzend bakmeel
10 gr bakpoeder
Het sap van 1 citroen of citroen extract
2 à 3 el melk

Voor de crème au beurre:
100 gr water
240 gr suiker
100 gr eiwit
360 gr echte boter op kamertemperatuur
De zaadjes van 2 vanillestokjes of vanille extract

Extra nodig:
Poedersuiker
Scheutje warm water
Kleurstoffen
Spuitmondjes Rose en Tulip en Leaves van de leukste taartenshop

Werkwijze:
Klop de eieren en de suiker tot een schuimig beslag. Voeg de boter, het zelfrijzend bakmeel, de bakpoeder, de melk en het citroen extract toe en mix verder totdat je een glad beslag krijgt. Neem een tulband vet deze in. Stort hierin het beslag bak de cake op 170 ° C in ongeveer 1 uur gaar. Na het bakken ontvormen en laten afkoelen op een taartrooster.

Maak ondertussen de crème au beurre.
Doe het water samen met de suiker in een pan en breng aan de kook. Voeg de zaadjes en de vanillestokjes toe en laat deze mee koken. Laat het koken tot je de temperatuur hebt bereikt van 121°C. Ondertussen dat je suikerwater kookt klop je de eiwitten mooi stijf. Haal de vanillestokjes uit het suikerwater en voeg het suikerwater toe aan het eiwit en laat de machine het geheel nu terug koud kloppen. Dit duurt ca 20 à 25 minuutjes. Voeg dan de zachte boter toe en klop goed door tot een egale crème. Gebruik je vanille extract ? Voeg dat dan nu toe en klop door.

Wanneer de tulband is afgekoeld neem je een kommetje. Doe hierin de poedersuiker met een heel klein scheutje water. Meng goed door tot een redelijk papje. Schenk dit nu over de tulband zodat het aan de randen nog iets afloopt. Laat het glazuur opstijven.

Neem nu een paar kommetjes en verdeel hierin de crème. Voeg aan elk kommetje een andere kleurstof toe. Meng goed door.
Neem nu plastic folie en leg hierop de crème. Draai de folie op zodat je een snoeprolletje krijgt. Neem een aantal spuitzakken en knip ze op maat voor de spuitmondjes. Leg de plastic folie met crème nu in de spuitzak. Knijp zodat de crème aan het mondje zit. Draai goed aan en leg aan de kant totdat alle spuitzakken klaar zijn. Spuit nu willekeurig de bloemen en de blaadjes op het glazuur.

Koel bewaren maar niet in de koelkast.

 

 

Delen:
Facebook

Door deze website te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om de beste surfervaring mogelijkte maken voor u. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten