Appelbakplaat met kruimels

Voor 20 stukken appeltaart

Ingrediënten:

360 gr koude echte boter
420 gr Bloem
225 gr havermout
225 gr bruine suiker
Snuf zout
1/2 Biologische citroen
1 kg appeltjes bv Jonagold of Elstar
1 EL Kaneel
100 gr suiker
1 kg Kwark (20??% vetgehalte)
1 zakje vanillesuiker
4 Eieren maat M
1 opgehoopte el maizena of aardappelzetmeel
3 el suiker
Een diep bakblik van ca 32 op 39 cm

Werkwijze:

Neem een diepe bakplaat en vet deze in met wat boter. Verwarm de oven voor op 200°C. Meng de bloem, bruine suiker, havermout en de snuf zout onder elkaar. Snijd de koude boter in stukken en kneed deze onder het bloemmengsel. Als alles goed onder elkaar is gemengd en er vormt zich een bol als je het deeg tussen je handen knijpt dan is je deeg klaar. Neem nu 2/3 van het mengsel en verdeel dit over de bakplaat. Druk mooi aan en zorg dat alles egaal is. Bak dit nu 15 minuutjes tot een mooie goudbruine koek.
Was de citroen en rasp het gele van de schil ( zeste ) boven een kommetje. Let wel, enkel het gele en niet het witte van de citroen raspen want dit smaakt bitter. Pers de citroen uit boeven een ander kommetje. Schik de appeltjes en snijd ze in stukjes. Besprenkel de appeltjes met citroensap. Meng de kaneel met 3 el suiker en meng dit onder de appeltjes.

Meng de kwark met de 100 gr suiker, de vanillesuiker, citroenrasp en de eieren. Klop dit mooi tot een egale massa. Voeg de maizena of aardappelzetmeel toe en roer kort door.
Verdeel het kwarkmengsel over de voorgebakken koek. Strijk het geheel glad en egaal. Verdeel de appelstukjes erover. Verkruimel nu de rest van het deeg erover en bak de appelbakplaat in ca 35 af in de voorverwarmde oven van 200°C. Tijdens het bakken kun je de karamelsaus al maken. Laat de appelbakplaat na het bakken geheel afkoelen.

Ingrediënten voor de karamelsaus:

200 gr suiker
90 gr water
90 gr boter
125 ml slagroom
eventueel een 1/2 tl zeezout als je graag een zoute karamelsaus wilt.

Werkwijze:

Doe de suiker samen met het water in een steelpan en breng het geheel zonder er in te roeren aan de kook. Laat het suikerwater nu koken totdat er een mooie goudbruine kleur ontstaat. Blus af met de slagroom. Let op, dit schuimt en spettert ! Roer het geheel door tot alles mooi egaal is gemengd en voeg dan de boter toe. Roer verder tot de boter gesmolten is. Wil je een gezouten karamelsaus ? Voeg dan nu het zeezout toe. Schenk alles over in een kommetje en laat het afkoelen tot lauw warm. Wanneer je de karamel laat afkoelen dan zal deze een stuk dikker worden. Je kunt de karamel in een gesloten pot zeker 1 week bewaren.

Verdeel de bakplaat in 20 stukken. Schenk er de karamel over en serveer met een kop koffie en/of een bolletje ijs.

Smakelijk.

Print Friendly, PDF & Email

Door deze website te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om de beste surfervaring mogelijkte maken voor u. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten