Appel puddingbollen

Ingrediënten voor het deeg:

500 gr bloem, gezeefd
15 gr verse gist of 8 gr gedroogde gist
2 eieren
50 gr suiker
1 zakje vanille suiker
50 gr ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
100 gr water handwarm
75 gr melk handwarm
3 dikke appels
Snufje zout
Snufje kaneel
Honing
Citroensap
1 ei losgeklopt met een klein beetje water of melk om de broodjes te bestrijken

Ingrediënten voor de pudding:

500 ml melk
125 gr suiker
50 gr puddingpoeder (imperial of custard)
1 eidooier

Ingrediënten voor de afwerking:

Poedersuiker

 

Werkwijze:

Doe alle ingrediënten behalve het zout in de kom. Laat de machine een 5 tal minuten kneden tot je een bolvorm hebt. Voeg nu het zout toe en laat de machine nog een 25 minuutjes verder kneden. Dek de kom af en laat het deeg 1 uurtje rijzen op een warme tochtvrije plaats of in de oven op 35°C. Schil ondertussen de appels en snijd ze in klein blokjes. Neem een pan en doe hier een klontje boter in. Bak de appeltjes licht aan en voeg er wat honing, kaneel en citroensap aan toe. Als de appeltjes zachter zijn zet je het vuur uit en laat je ze afkoelen.

Maak de banketbakkersroom door een groot gedeelte van de melk met de suiker aan de kook te brengen. Het andere restje melk meng je met de eidooier en het puddingpoeder tot een papje. Wanneer de melk kookt voeg je een scheutje kokende melk toe aan het papje, roer door en schenk dan alles terug in de pan en breng opnieuw onder voortdurend roeren aan de kook. Als de pudding verdikt is schenk je deze in een schaal en dek je hem af met plastic folie. Laat hem zo in de koelkast afkoelen. Je houdt wat pudding over, die mag je lekker op lepelen.

Neem het deeg en verdeel het in stukken van ongeveer 85 gram. Maak er een bol van en rol deze uit tot een rond lapje. Leg hier nu een lepel appeltjes op en daarboven op leg je een lepel banketbakkersroom. Vouw nu het deeg dicht en rol het voorzichtig tot een bol. Leg de bol met de naad naar beneden op de bakplaat. Bestrijk de bollen met het losgeklopt ei en bak ze af en laat ze nog een half uurtje rijzen. Bak de appel pudding bollen nu af in een voorverwarmde oven van 180°C in ca 20 tot 25 minuutjes gaar en goudbruin. Haal de bollen uit de oven en laat ze iets afkoelen. Strooi er poedersuiker over en serveer met koffie en/of een bolletje ijs en slagroom.

Smakelijk.

Print Friendly, PDF & Email

Door deze website te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om de beste surfervaring mogelijkte maken voor u. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten