Maxima, mijn leuke retro assistente

Op vrijdag 20 september rond 20.00 uur s’avonds stond de chauffeur van Maxima Kitchen Equipment aan de deur met mijn nieuwe keukenmachines en friteuse. Ik was natuurlijk zo blij als een klein kind, en ook zo ongeduldig haha. De chauffeur was nog niet goed en wel terug in de auto of ik was al bezig met het openen van een doos. Ik wilde zo graag de machine in het echt zien en ook uitproberen. Mij lieve echtgenoot blijft dan heel rustig en helpt mee met uitpakken terwijl ik hem hoor denken, moet dat nu nog schat ? Jaja, dat moet nu, en hem uitproberen moet ook nu, en bakken moet ook nu. Maakt niet uit hoe laat het wordt 😀 😀

Ik werk al jaren met een Kitchenaid Artisan dus elke andere machine is natuurlijk nieuw voor mij. Je gaat dan ook automatisch de machines vergelijken. Vanaf nu kort ik de naam Kitchenaid in naar KA. Het type planeetmenger dat ik heb ontvangen is de MPM 7 liter. Voor het gemak noem ik hem gewoon de Maxima.

Het eerste wat mij opviel is het leuke retro design en dat de machine een stuk zwaarder is dan bv de KA ( die 10 à 11 kg weegt ). Met zijn 17 kg gewicht staat de Maxima zeer stevig op je aanrecht. Hij is ook een stuk hoger dan de KA, namelijk 10 cm.

De voet van de Maxima is 7 cm langer dan de KA. De lengte van de koppen hebben dezelfde afmeting dus hier zit geen verschil in. De mengkom van de KA is 4.8 liter en van de Maxima is 7 liter. Beiden hebben een motor met directe aandrijving. KA is 300 watt, Maxima is 350 watt. Dat wilt dus zeggen dat de motor de opzetstukken direct aandrijft zonder dat er kracht verloren gaat. De motoren bevinden zich in de kop van de machine. Machines zoals Kenwood met een hoger wattage bv 1300 watt hebben een indirecte aandrijving. Hier zit de motor achter en onderaan in de machine. Zowel KA alsook de Maxima zijn dus veel lager in het stroomverbruik en dat is een groot pluspunt. Hetgeen vroeger altijd werd gezegd, hoe meer wattage, hoe beter de machine is dus achterhaald en niet meer van deze tijd.

De Maxima is dus groter. Hij heeft een kom van maar liefst 7 liter inhoud. De garde, K-haak en deeghaak zijn ook een stuk groter en van roestvrij staal (RVS). Bij KA is dit niet het geval op de Classic en de Artisan. Bij KA zit er een witte laklaag over heen. Wanneer je haak per ongeluk op de grond valt dan laat de lak los en kun je op die plaats roest krijgen. Heel belangrijk vindt ik persoonlijk de kneedhaak voor deeg. Je zou namelijk denken dat alle deeghaken hetzelfde zijn op de keukenmachines maar dat is niet zo vanzelfsprekend. Een goede deeghaak zorgt er voor dat je bloem en andere ingrediënten meteen tot een samenhangend deeg worden gekneed. De Maxima doet dit binnen enkele seconden zoals je kunt zien in mijn video op YouTube.

Bij KA gaat het kneden niet zo geweldig. Doordat de deeghaak in de punt eigenlijk 1 cm te lang is kneed hij het deeg omhoog langs de haak. Hierdoor moet je steeds de machine uitzetten, de kop omhoog tillen en je deeg terug van de haak halen en de kom leggen. Hij kneed het deeg zelfs over de rand van de kom heen. Er gaat dus veel meer tijd over heen voordat je een mooie bol vorm krijgt. Wat ik ook merk bij KA is dat de machine tijdens het kneden begint te bokken. Dit gebeurd regelmatig wanneer je bv aan 1 kg deeg zit. De kop van de machine begint dan te rammelen en de machine gaat bokken met als risico dat je machine van je aanrecht af kan gaan. Als KA dit euvel zou verhelpen, wat bij hun gekend is, dan zou dit het probleem kunnen voorkomen. De kop van de KA wordt ook erg warm tijdens het kneden van deeg. De Maxima blijft lekker koel tijdens het kneden.

Bij de Maxima heb je dit probleem niet. Aan de zijkant van de machine zit een hendel. Met deze hendel vergrendel je de kop van de machine. Wanneer je gaat kneden zal de kop van de machine dan ook niet rammelen. Ik heb in totaal 2300 gram aan deeg in de machine gekneed en de Maxima maakte hier totaal geen probleem van. Hij bleef netjes staan, rammelde niet en het kneden zelf verliep uitmuntend.

Wat ik ook erg handig aan de Maxima vind, is de veiligheidsknop. Deze werkt tevens ook als aan/uit knop. Stel dat je gaat mixen op hoge snelheid en er gaat iets mis, dan staat met 1 druk op de knop de machine stil. Dat gaat dus veel sneller dan de knop van de snelheden terug draaien. Wat ik ook heel belangrijk vind aan de Maxima is dat de machine niet werkt wanneer je de kop omhoog tilt. Je kunt dus niet per ongeluk met je vingers ergens tusen komen en jezelf verwonden. De KA heeft deze veiligheid niet en blijft gewoon doordraaien wanneer je de kop optilt. Heel belangrijk als je bv graag wilt bakken met de kids en zij ook de machine mogen bedienen.
Er zitten 11 snelheden op de Maxima, 1 meer dan bij KA. Heel belangrijk is ook dat de Maxima veel stiller is dan de KA, zowel bij het mixen alsook het kneden.

De Maxima heeft een spatdeksel dat mooi aansluit op de kom. Er zit een vulopening in zodat je nog ingrediënten kunt toevoegen tijdens het mixen of kneden. Als je de spatdeksel laat zitten op je machine tijdens het kneden dan loopt de temperatuur van het deeg ook al mooi op zodat het minder lang hoeft te rijzen. Natuurlijk kun je de spatdeksel ook verwijderen van de kom om hem schoon te maken.

Bij KA kun je nog accesoires bijkopen zoals een groentesnijder, pastamachine e.d. Dit is bij de Maxima niet mogelijk. Voor mij persoonlijk is dit geen probleem want ik gebruik de accesoires niet omdat het vaak meer tijd vergt om alles schoon te maken en op te ruimen.

Wat betreft problemen en defecten bij de machines. Ik kan op dit moment enkel oordelen over de KA omdat ik die al jaren in gebruik heb. Zoals gezegd kan bij het kneden de kop gaan rammelen wat kan zorgen voor speling op de machine. Ook komt het regelmatig voor de dat je de machine moet gaan afstellen omdat de klopper de kom raakt. Ik heb ook al een defect gehad aan mij KA en hem moeten opsturen. Eerlijkheid gebied mij te zeggen dat KA alles binnen de garantieperiode netjes heeft afgehandeld en het probleem was opgelost.
Welke problemen er kunnen ontstaan aan de Maxima in de toekomst, dat zal ik dus nog moeten afwachten. Ze hebben hun eigen reparatiedienst. Ik ga er vanuit dat de service zoals hij nu is, goed is en goed blijft.

Ook niet geheel onbelangrijk is de prijs ! Een KA ( Artisan ) koop je gemiddeld voor een 700€ en je kunt kiezen uit verschillende kleuren.

De Maxima koop je aan de helft van deze prijs. De witte Maxima kost 337.59€ en de pastelkleurtjes zijn 361.79€. Mijn favoriete kleur zijn de blauwe en de roze 😀

Conclusie:
Naar mijn bescheiden mening is de Maxima duidelijk de meerdere van de KA. Hij is krachtiger en stiller en doet precies wat hij moet. Je moet natuurlijk voor jezelf uitmaken wat voor jou belangrijk is. Ik hoop in elk geval dat ik je meer inzicht heb kunnen geven met mijn blog om voor jou de juiste keuze te maken. Moest je net zoals ik voor de Maxima gaan, maak dan op hun webshop www.maximakitchenequipment.com beslist gebruik van de kortingscode BAKHUISJE25. Zo krijg je nog eens 30,25€ extra korting en dat is altijd leuk !

Delen:
Facebook

Door deze website te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om de beste surfervaring mogelijkte maken voor u. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten