De perfecte créme au beurre oftewel botercréme

De perfecte botercréme

Er zijn veel recepten en manieren om een botercréme te maken. Je kunt dit doen op basis van boter en poedersuiker. Een basis van eieren, suikerwater en boter of een basis van eiwitten, suikerwater en boter. Een basis van boter, eieren en pudding. Welke nu het lekkerste is, dat bepaal je zelf want we hebben allemaal een andere smaak. Persoonlijk vind ik de botercréme op basis van eiwitten het lichts verteerbaar.

Een botercréme maken, daar hebben toch nog veel mensen problemen mee. Vaak schift het geheel en dan kun je opnieuw beginnen. Er wordt dan ook gegrepen naar kant en klare producten. Dat is jammer, want een zelfgemaakte botercréme is zoveel lekkerder dan kant en klare en……..tel daar nog eens de voldoening bij wanneer je dit zelf maakt en het is je goed gelukt. De complimentjes die je krijgt gaan je laten stralen.

Wat heb je nodig om een goede botercréme te maken ? Allereerst is het toch wel een must om de juiste materialen in huis te hebben, te beginnen met een kookthermometer. Absoluut onmisbaar volgens mij als je een mooi resultaat wilt. Dan is er nog de keuze van boter. Ik gebruik altijd ongezouten echte boter, oftewel ongezouten roomboter. Waarom ? Omdat deze een vaste structuur heeft en minder vocht bevat dan margarine en halvarine. Teveel vocht zorgt voor een slappe botercréme.

Met deze tips kom je er zeker ! Een zaak staat voorop, je moet tijd en geduld hebben. Heb je dat niet, koop dan een pakje kant en klare creme au beurre waar je alleen water aan moet toevoegen 🙂

Leg je boter de avond op voorhand uit de koelkast en laat hem op kamertemperatuur komen. Je boter moet zacht zijn maar niet gesmolten. Ga hem dus niet uit de koelkast halen en hem verwarmen want dan gaat het mis. Koude boter verwerken in je botercréme zorgt voor schifting.

Klop je eiwitten zeer goed stijf. Dit duurt minimaal 10 minuten met een keukenmachine. Gebruik je een handmixer doe er dan zeker 15 minuten over. Je eiwit moet mooie glanzende stijve pieken hebben. Het heeft dan zo’n beetje een parelmoer kleur. Geruik je een recept met hele eieren ? Ook hier klop je de eieren dan minimaal 10 à 15 minuten.

Verwarm de suiker met het water tot 121°C. Dit meet je met een vleesthermometer of een suikerthermometer. Heb je er nog geen ? Schaf er dan een aan, je zult hem echt vaker gaan gebruiken als je deze in huis hebt en ze zijn echt niet zo duur.

Schenk het suikerwater in een kleine straal rustig bij het eiwit.

Laat de keukenmachine nu het werk doen want je moet de eiwitten of hele eieren die door het suikerwater verwarmd zijn terug gaan koud kloppen. Ja, dat duurt lang, minimaal 20 tot 25 Minuten met de keukenmachine, met een handmixer nog langer.

Meet met de thermometer de boter en ook je eiwitten. Zijn ze ongeveer op dezelfde temperatuur ? Er mag een verschil van 3 tot 5 °C inzitten, maar meer niet. Is het verschil nog te groot ? Klop dan nog verder tot je aan een verschil komt van 3 tot 5°C.

Neem de boter in je hand en haal steeds kleine stukjes eraf en gooi ze een voor een bij de eiwitten. Door de warmte van je handen zal je boter ietsje opwarmen en de kleine stukjes worden gemakkelijk opgenomen. Gooi dus niet ineens al je boter in de kom.

Als je de boter helemaal hebt verwerkt dan kun je als je dat wilt kleur en / of smaakstoffen erbij doen. Start telkens met een beetje en proef. Ga door tot je de gewenste kleur of smaak hebt gekregen. Je kunt smaken toevoegen zoals koffie, vanille, chocolade, fruitsmaken enz.

Laat je vooral niet afschrikken door het bovenstaande, als je de tips volgt zul je zien dat alles vanzelf gaat en dat je echt een mooie creme au beurre tevoorschijn kunt toveren.

Hieronder vind je mijn favoriete recept en de uitleg erbij. Houd je precies aan de hoeveelheden en vooral aan de temperaturen en je zult zien, dat ook jij een lekkere botercréme kunt maken.

Mijn favoriete botercréme:
150 gr water
360 gr suiker
150 gr eiwit
540 gr boter
Als smaakmaker kun je de volgende smaken toevoegen
Vanille extract of de zaadjes van 2 vanilleboontjes, mokka extract, aardbeien extract, amandel extract, citroen extract, anijs extract enz enz. Ook kun je gebruik maken van cacaopoeder en gesmolten chocolade op kamertemperatuur.

Werkwijze:
Verwarm de suiker met het water tot 121°C. Tijdens het verwarmen van het suikerwater begin je al met het opkloppen van je eiwitten. Tegen de tijd dat je suikerwater op temperatuur is zijn je eiwitten zeer stijf geklopt.

Voeg het suikerwater in rustige straal toe en klop de merenque nu terug koud. Dit duurt ongeveer een 20 à 25 minuten, maar meten is weten.

Meet met een thermometer de eiwitten en de boter. Als de temperatuur ongeveer gelijk is ( maximaal 3 °C tot 5°C verschil ) dan mag je de zachte boter in stukjes toevoegen en verder kloppen tot je een mooie luchtige crème hebt.

Voeg als laatste de smaak toe. Denk eraan ! Voeg steeds een beetje toe en proef. Je kunt beter 5 keer iets toevoegen dan in een keer teveel toevoegen.

Succes en laat het smaken !

Delen:
Facebook

Door deze website te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om de beste surfervaring mogelijkte maken voor u. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten