St-Honoré of Soezentaart

Ingrediënten:

1 pakje kant en klaar bladerdeeg met boter (Carrefour)

Recept soezendeeg:

50 gr Boter
50 gr Water
50 gr Melk
75 gr Bloem
Scheutje vanille extract (ca 2.5 ml)
3 à 4 eieren
Snuif zout

Recept banketbakkersroom

1 liter melk
250 gr Suiker
100 gr Vanille puddingpoeder
2 eidooiers
Zaadjes van 1 vanillestokje

Voor de chocomousse als je de soezen daarmee wilt vullen:

Halve liter slagroom
125 gr pure chocolade
50 gr suiker

Als je gewone slagroom wilt gebruiken, neem je deze werkwijze:

Halve liter slagroom 40 % vetgehalte
Suiker naar smaak

Voor de afwerking:

200 gr Pure chocolade
5 gr zonnebloem olie
Fruit om te versieren

We beginnen met de banketbakkersroom aangezien deze moet afkoelen.

Werkwijze:

Doe 3 kwart van de melk in een steelpan met de suiker en de zaadjes van het vanillestokje en breng dit aan de kook. Ondertussen meng je de rest van de melk met de eidooiers en het puddingpoeder. Goed roeren. Wanneer de melk kookt doe je een paar lepels ervan bij het mengsel met de eieren, roer goed door en giet dan terug in de steelpan en breng terug aan de kook. Als de pudding gebonden is stort je deze uit in een schaal en dek je de pudding ( niet de schaal of kom ) af met plastic folie. Laat afkoelen in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 200°C hetelucht, voor onder en bovenwarmte neem je 210°C. Neem een vlaaivorm met losse bodem en vet deze in. Neem het bladerdeeg uit de verpakking en leg de lap in de vorm. Duw de randen mooi aan en rol met de deegrol over de randen van de bakvorm. Op deze manier snijd je het bladerdeeg mooi af. Prik met een vork heel veel gaatjes in de bodem. Leg een vel bakpapier op de bodem en vul deze met bakparels of gedroogde erwten/bonen of rijst. Verdeel het gelijkmatig over de bodem. Dit zorgt ervoor dat je bladerdeeg tijdens het bakken niet opbolt. Bak de bodem af in ca 20 à 25 minuten. Na het bakken verwijder je de bakparels en ontvorm je de bodem direct. Laat de bodem afkoelen op een taartrooster.

Werkwijze soezen:

Breng de melk, het water, de boter, vanille extract samen met de snuf zout aan de kook. Wanneer het kookt haal je de pan van het vuur en voeg je de bloem toe. Blijf roeren tot het deeg een beetje droog uitziet en loslaat van de pan. Doe het deeg in de Kitchenaid (keukenmachine) en voeg een ei toe. Laat de machine draaien totdat het ei volledig opgenomen is. Doe het volgende ei erbij en ga zo door met eieren toevoegen tot je een mooi soepel deeg hebt. Het deeg mag niet lopend zijn! Je moet dus zelf even inschatten of je het laatste ei er nog bij doet of niet.
Neem een ingevet bakblik en spuit hier ronde bolletjes op van ca 1.5 cm doorsnede en maximaal 1.5 cm hoog. Ze mogen niet te groot zijn ! Bestrijk de soezen met een losgeklopt eitje. Verwarm de oven voor op 210 °C en bak de soezen in 20 minuten gaar, daarna nog 5 minuten laten staan in de oven met het deurtje van de oven een beetje open (steek een handdoek ertussen eventueel). Dit noemt men het uitdrogen van de soezen en het voorkomt dat de soezen inzakken wanneer je ze uit de oven haalt. Neem de soezen uit de oven en laat ze afkoelen op een rooster.

Klop de banketbakkersroom goed door met een mixer en leg de helft hiervan op de bodem. Strijk glad met een paletmes. Met de andere helft van de room vul je de soesjes. Maak aan de onderkant een gaatje en spuit met behulp van een spuitzak de room in de soesjes. Dip de soesjes in de chocolade en zet ze op een taartrooster. Laat de soesjes even opstijven in de koelkast totdat de chocolade terug hard is en rangschik ze dan op de taart.

Afwerking:

Smelt de chocolade au bain-marie samen met de zonnebloem olie. Wanneer de chocolade gesmolten is, schenk je deze over naar een hoog smal kommetje of een glas. Hierin worden de soesjes gedipt nadat ze gevuld zijn.

Voor de opmaak met slagroom:

Klop de slagroom samen met suiker naar smaak helemaal stijf. Doe de slagroom in een spuitzak en vul nu alle gaatjes met slagroom. Werk af met stukken fruit zoals aardbeien, ananas, kersen, banaan, kiwi enz.

Voor de opmaak met chocomousse:

Smelt de chocolade au bain-marie en klop de slagroom samen met de suiker lobbig (yoghurt dikte). Voeg de gesmolten chocolade toe en klop verder tot de slagroom stijf is. Kijk uit dat je de slagroom niet te ver klopt want dan heb je boter. Doe de chocomousse in een spuitzak en vul alle gaatjes met de chocomousse. Werk af met stukken fruit zoals aardbeien, ananas, kersen, banaan, kiwi enz.

Smakelijk.

Print Friendly, PDF & Email

Door deze website te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om de beste surfervaring mogelijkte maken voor u. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten