Sinterklaasvlaai

Ingrediënten voor de bodem:

250 gr bloem
75 gr boter
15 gr verse gist of 8 gr droge gist
50 ml melk
1 ei
25 gr basterdsuiker
2 gr speculaaskruiden
3 gr zout

Ingrediënten voor de banketbakkersroom:

500 ml melk
125 gr suiker
1 eidooier
50 gr puddingpoeder (imperial of custard)

Ingrediënten voor de marshmallow:

75 gr eiwit
150 gr suiker
2 gelatineblaadjes
50 ml water

Ingrediënten voor de topping:

Snoepgoed voor sinterklaas zoals pepernoten, chocolaatjes, schuimpjes, spekjes, marsepein, koekjes enz enz.

Bereiding:

Neem een maatbeker, vul deze met water en leg de gelatine blaadjes erin. Meng voor het deeg alle ingrediënten in de keukenmachine en laat de machine een 15 minuutjes kneden. Maak een bol van het deeg en laat het een 3 kwartier rijzen (ik doe dit in de oven op 35°C).

Maak tijdens het rijzen de banketbakkersroom door 400 ml melk met 125 gr suiker aan de kook te brengen. De resterende 100 ml melk meng je met het puddingpoeder en de eidooier. Goed roeren tot een glad mengsel. Wanneer de melk kookt schenk je een gedeelte bij het papje. Roeren en nu terug schenken in de pan. Breng het geheel weer aan de kook totdat de pudding mooi is ingedikt. Schenk de pudding in een schaal en dek de pudding (niet de schaal) af met plastic folie. Laat de pudding volledig afkoelen.

Verwarm de oven voor op 200 °C traditioneel of 185°C hetelucht. Na het rijzen rol je het deeg uit tot een ronde lap die groter is dan je bakvorm. Rol het deeg op de deegrol en leg de lap in de vorm. Druk de randen aan en ga met de deegrol over de randen, zo snijd je de randen mooi af. Neem een stuk bakpapier en knip hier een cirkel uit die iets groter is dan je vlaai. Leg deze in je vlaai en vul met bakparels of gedroogde erwten of bonen. Dit noemt men blind bakken. Bak de bodem nu af in de oven in ca 20 à 25 minuutjes. Laat de bodem volledig afkoelen.

Neem de pudding en klop deze met de handmixer eens goed door zodat je een mooie crème krijgt. Vul de bodem hiermee en strijk het geheel mooi glad met een paletmes.

Zet een pan op het vuur met 130 gr suiker en 50 ml water. Laat dit koken tot een temperatuur van 121°C. Klop ondertussen het eiwit met 20 gr suiker mooi stijf. Wanneer het suikerwater 121°C is dan schenk je dit in een kleine straal bij je stijfgeklopte eiwit. Laat dus de machine gewoon doordraaien tijdens het schenken ! Neem de gelatine, knijp deze een beetje uit en voeg toe aan het eiwit. Laat de machine draaien tot je eiwit redelijk koud is geklopt. Neem een spuitzak met een rond spuitmondje en vul deze met het eiwit. Spuit nu het eiwit in ringen op de vlaai. Neem een paletmes en strijk het geheel mooi glad. Laat de vlaai nu ongeveer 45 minuutjes verder opstijven in de koelkast.

Neem het snoepgoed erbij en de vlaai en versier de vlaai met het snoepgoed.

Smakelijk en fijne pakjesavond.

Print Friendly, PDF & Email

Door deze website te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om de beste surfervaring mogelijkte maken voor u. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten