Roomvlaai met schuim

Banketbakkersroom benodigdheden:

Halve liter melk
125 gr suiker
1 eidooiers
50 gr puddingpoeder

Werkwijze:

Maak de banketbakkersroom door een groot gedeelte van de melk met de suiker aan de kook te brengen. Het andere restje melk meng je met de eidooiers en het puddingpoeder tot een papje. Wanneer de melk kookt voeg je een scheutje kokende melk toe aan het papje, roer door en schenk dan alles terug in de pan en breng opnieuw aan de kook. Als de pudding verdikt is schenk je deze in een schaal en dek je hem af met plastic folie. Laat hem zo in de koelkast afkoelen. Ga verder met het maken van de bodem.

Ingrediënten voor de bodem:

250 gr bloem
15 gr verse gist of 8 gr droge gist
50 ml melk
1 ei
75 gr boter
25 gr witte basterdsuiker
3 gr zout

Werkwijze:

Meng alle ingrediënten met elkaar in de keukenmachine of met de hand. Maak er een bol van en laat deze ca 1 uur rijzen. Na het rijzen neem je de bol en rol je deze uit tot een ronde lap die net iets groter is dan je bakvorm. Vet de bakvorm in en leg de lap deeg erin. Duw de randen goed aan en rol ze met de deegrol netjes af. Laat de vorm nu nog een 20 minuutjes narijzen. Verwarm ondertussen de oven voor op 200°C en bak hierin de vlaai af in ca 20 minuutjes. Ga verder met het maken van het eiwitschuim.

Voor het eiwitschuim:

125 gr eiwitten
250 gr bloemsuiker ( poedersuiker )

Werkwijze:

Verwarm de eiwitten samen met de suiker tot 45°C au bain-marie. Wanneer de juiste temperatuur is bereikt ga je het eiwit koud kloppen, dit duurt ca 20 minuten.

Opbouw vlaai:

Klop met een mixer de banketbakkersroom goed door zodat ze crèmig wordt. Schenk de pudding nu in de vlaaibodem. Strijk met een paletmes het geheel mooi glad. Neem enkele lepels eiwitschuim en doe dit boven op de pudding en strijk gald af. Neem een spuitzak met een stervormig spuitmondjes en vul deze met het overige eiwit. Spuit nu de rand van de vlaai op en vul dan verder naar het midden. De hele vlaai moet gevuld zijn met eiwit. Zet de vlaai nu in een half open warme oven en laat het eiwit mooi lichtbruin dicht schroeien. Als je vlaai mooi lichtbruin is haal je ze uit de oven en laat je ze afkoelen op een taartrooster.

Smakelijk.

Print Friendly, PDF & Email

Door deze website te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om de beste surfervaring mogelijkte maken voor u. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten