Benodigdheden:

Voor het deeg:

160 gr bloem
10 gr verse gist of 5 gr droge gist
2 gr kristalsuiker
2 gr zout
40 gr boter, gesmolten
1 eidooier
80 gr lauwe melk
Een bakvorm voor vlaaien met losse bodem

Voor de rijst:

700 ml Halfvolle melk
125 gr dessert rijst
90-100 gr kristalsuiker
1 vanillestokje of vanillepoeder
2 eidooiers
3 eiwitten

Voor de afwerking:

400 ml slagroom stijfgekopt
Suiker of vanillesuiker naar smaak
Eventueel een zakje klopfix
Geraspte chocolade

Werkwijze:

We beginnen met de rijst:
Neem een ketel en schenk de melk erin. Voeg hierbij de zaadjes van het vanillestokje en voeg het stokje zelf ook toe. Dit geeft veel smaak af en naderhand haal je het stokje er weer uit. Breng de melk aan de kook en doe dan de rijst erbij. Roer goed door en let op ! Naarmate dat de rijst inkookt, des te sneller kan hij aanbranden, blijf dus goed roeren en houd in het oog. Ik gebruik de rijst van het merk Bosto, deze moet normaal 45 minuten koken maar ik laat deze een 15 minuten koken tot hij iets begint in te dikken. De rijst gaart namelijk nog verder met het bakken van de vlaai en hoe langer de rijst gaart hoe droger de rijst word. Ik hou van een smeuïge rijstevlaai 🙂 Kijk dus even op het pak naar de kooktijd en kort deze dan iets in. Wanneer de rijst klaar is doe je deze in een schaal, haal het vanillestokje eruit en laat hem afkoelen tot een 20°.

Terwijl de rijst kookt kun je het deeg maken voor de bodem.

Werkwijze deeg:

Meng de bloem met de melk, gist en de eidooier en kneed tot een deeg. Voeg de suiker, het zout en de boter toe en kneed verder totdat je een soepel deeg verkrijgt. Laat het deeg ca 20 rusten in een kom afgedekt met plastic folie en een handdoek. Na 20 minuten neem je het deeg en vorm je een bol. Rol deze met een deegroller uit tot een ronde lap die iets groter is dan je bakvorm. Leg met behulp van de deegrol de lap in de vorm en druk voorzichtig de randen aan. Prik gaatjes in de bodem met een vork. Snijd met de deegrol de randen netjes af. Zet aan de kant en verwarm de oven voor op 180°. Ga verder met je rijst.

Klop de eieren samen met een deel van de suiker tot een ruban. Neem de rijst erbij en spatel nu de ruban in delen onder de rijst. Dit houdt je rijst luchtig. Klop de eiwitten stijf met de rest van de suiker en spatel het eiwit in delen onder de rijst. Schenk het geheel uit in de bakvorm en bak de vlaai nu af in ca 30 minuten. De vlaai is gaar wanneer er op de bovenkant bruine spikkels of vlekken beginnen te komen. Schud eens met de vlaai, als de vlaai niet wiebelt is hij gaar. Je vlaai gaat iets bol staan maar deze zakt weer netjes tijdens het afkoelen. Je ziet dan duidelijk het rijstevlaai effect. Neem de vlaai uit de oven en ontvorm hem. Laat volledig afkoelen op een taartrooster.

Afwerking:

Klop de slagroom samen met de suiker en de klopfix stijf. Doe 3 à 4 lepels slagroom op de vlaai en strijk dit glad uit over de vlaai met een paletmes. De rest van de slagroom gaat in een spuitzak. Spuit hiermee toefjes langs de zijkant. Neem de geraspte chocolade en strooi deze over de vlaai ( Niet over de toefjes ).

Smakelijk.

Print Friendly, PDF & Email

Door deze website te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om de beste surfervaring mogelijkte maken voor u. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten