Miserable

Ingrediënten voor het beslag:

400 gr eiwit, dit zijn circa 10 eieren
80 gr suiker
400 gr amandelpoeder
400 gr suiker
80 gr bloem

Voor de crème au beurre:

200 ml water
200 gr suiker
2 vanillestokjes of 1 vanillestokje en wat vanille aroma
8 eidooiers
480 gr zachte boter (planta)

Voor de afwerking:

Poedersuiker
Cacaopoeder

Werkwijze:

Klop de eiwitten stijf in de keukenmachine en voeg er geleidelijk de 80 gr suiker aan toe. Blijf kloppen tot je een zeer stevig schuim hebt verkregen. Meng de 400 gr amandelpoeder met de 400 gr suiker. Voeg er de bloem aan toe en zeef nu alles eens een keer door. Spatel dit nu onder het eiwit, zorg dat alles gemengd is maar spatel niet te lang door, anders zakt het in. Neem een diepe bakplaat en vet deze een beetje in aan de randen en op de plaat zelf. Neem bakpapier en bekleed de plaat ermee. De randen moeten ook bedekt zijn. Zo kun je straks de plaat heel handig ontvormen. Bak de biscuit in een voorverwarmde oven van 180°C in 30 minuten gaar. De biscuit zal maar heel lichtjes kleuren en dus niet bruin worden, dit is normaal 🙂
Neem de plaat uit de oven en leg een schone theedoek over de biscuit. Zet er nu een andere bakplaat op en keer alles om. Leg de hete bakplaat weg en haal de andere bakplaat onder de biscuit uit. Laat de biscuit nu op de handdoek verder afkoelen. Laat ook het bakpapier zitten tot de biscuit is afgekoeld.

Voor de crème au beurre:

Snijd de vanillestokjes doormidden en haal de zaadjes eruit. Voeg nu de zaadjes en de stokjes toe aan het water en de suiker en breng dit samen aan de kook en laat koken tot een temperatuur van 121°C. Klop ondertussen de eidooiers tot een luchtige ruban. Haal de vanillestokjes uit het suikerwater. Voeg nu straalsgewijs het suikerwater toe aan de ruban en klop dit nu geheel koud (kamertemperatuur). Dit duurt zo'n 25 minuten.

Let op !!! Zorg ervoor dat je boter en eiermengsel ongeveer dezelfde temperatuur hebben. BV De eieren zijn 35°C en je boter is 26°C, dan klop je nog verder tot je eiermengsel ook rond een 30°C zit. 4 à 5 graden maakt niet zo'n verschil maar meer wel. De kans op het schiften is dan veel groter. Houd je deze regel in acht dan heb je gegarandeerd succes.

Wanneer je eiermengsel dezelfde temperatuur heeft als de boter, dan voeg je de boter en een paar druppels vanille aroma toe en klop je verder tot je een mooie egale botercrème hebt. Proef van de crème en voeg nog wat vanille toe eventueel. Doe de crème in een spuitzak met een rond spuitmondje en leg even aan de kant.

Neem je biscuit erbij en snijd de randen netjes recht af. Verdeel de plak nu in 2 gelijke helften. Breng op 1 helft royaal de crème aan. Leg de andere helft erop en duw zacht aan. Ga met een paletmes langs de zijkanten om eventueel het teveel aan crème weg te halen en glad te smeren. Bestrooi de bovenkant met poedersuiker en eventueel wat cacaopoeder.

Bewaar de taart in de koelkast.

Smakelijk.

Print Friendly, PDF & Email

Door deze website te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om de beste surfervaring mogelijkte maken voor u. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten