Ingrediënten voor de bodem:

250 gr bloem
15 gr verse gist of 8 gr droge gist
50 ml melk
1 ei
75 gr boter
25 gr witte basterdsuiker
3 gr zout

Voor de rijst:

100 gr paprijst ( dessertrijst )
1 liter melk
130 gr suiker
10 gr bloem
3 eieren
eventueel de zaadjes van een vanillestokje

Voor de afwerking:

400 ml slagroom
suiker naar smaak
Geraspte chocolade

Werkwijze:

Meng voor het deeg alle ingrediënten in de keukenmachine en laat de machine een 15 minuutjes kneden. Maak een bol van het deeg en laat het een 3 kwartier rijzen (ik doe dit in de oven op 35°C).

Doe de melk in een pan en breng deze aan de kook. Voeg het vanillestokje en de zaadjes toe. Wanneer de melk kookt voeg je 90 gr suiker en de 100 gr rijst toe. Zet het vuur klein en kook de rijst gaar in ca 1 uur. Roer er om de 5 minuten eens door zodat je zeker bent dat je rijst niet aanbrandt. Wanneer de rijst gaar is voeg je de bloem toe en blijf roeren terwijl je het geheel nog even laat door koken. Schenk de rijst nu in een langwerpige schaal en dek de rijst af met plastic folie. Laat de rijst nu volledig afkoelen.

Wanneer je rijst bijna afgekoeld is neem je de bol deeg en rolt deze uit tot een mooie ronde lap. Vet een vlaaivorm met losse bodem in en leg de lap deeg erin. Druk de randen goed aan tegen de zijkant. Rol met de deegroller het overtollige deeg langs de randen netjes weg. Laat het deeg nog een 20 minuutjes rusten. Ondertussen maak je de rijst af.

Splits 2 eieren en klop de eiwitten samen met 20 gr suiker stijf. De eidooiers klop je totdat ze zeer luchtig zijn. Neem een lepel van de rijst en meng dit onder de eidooiers. Zorg dat het luchtig blijft en ga zo door tot je alle rijst eronder hebt gemengd. Neem nu het eiwit erbij erbij en spatel dit lepel voor lepel onder de rijst. Schenk de rijst nu in de vlaaivorm op de bodem en strijk het geheel glad. Klop nu het laatste ei in zijn geheel met de resterende 20 gr suiker heel luchtig en schenk dit over de rijst. Strijk het weer glad en bak nu vlaai in een voorverwarmde oven van 200 °C in ca 25 minuutjes gaar. De vlaai moet mooi goudbruin zijn. Na het bakken direct de vlaai ontvormen en op een taartrooster laten afkoelen.

Wanneer de vlaai is afgekoeld kun je hem eventueel afwerken met slagroom en geraspte chocolade.

Smakelijk!

Print Friendly, PDF & Email

Door deze website te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om de beste surfervaring mogelijkte maken voor u. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten