Ingrediënten voor 12 cupcakes:

125 gram roomboter, op kamertemperatuur
125 gram kristalsuiker
125 gram zelfrijzend bakmeel
2 eetlepels melk, op kamertemperatuur
2 ( grote) eieren, op kamertemperatuur
2 eetlepels kaneel

Topping:

250 gram poedersuiker
250 gram zachte boter
1 theelepel vanille extract
2 theelepels oploskoffie mengen met 2 theelepels heet water

Werkwijze:

Verwarm de oven voor op 170 graden en zorg ervoor dat het rooster in het midden van de oven geplaatst is.

Beslag maken:

Doe de boter in een kom en voeg de suiker beetje bij beetje toe. Mix het mengsel steeds tussendoor met de mixer op middelhoge snelheid. Hierdoor kan de suiker beter worden opgenomen door de boter en wordt je beslag luchtiger. Mix de boter en de suiker goed door elkaar, totdat er een lichte en luchtige massa ontstaat.
Voeg nu 1 voor 1 de eieren toe. Mix het beslag goed door met de mixer op middelhoge snelheid als je een ei hebt toegevoegd.
Voeg nu beetje bij beetje het zelfrijzend bakmeel toe. Mix telkens de massa met de mixer op middelhoge snelheid als je een hoeveelheid meel hebt toegevoegd.
Voeg de melk toe en mix nog eens 1 minuut alles goed door elkaar met de mixer op middelhoge snelheid, tot een luchtig en glad beslag. Voeg als laatste de kaneel toe en mix het geheel nog eens goed door met de mixer. Pak je cupcake bakblik erbij met daarin de papieren bakvormpjes. Het vullen gaat nu heel makkelijk. Neem een ijslepel en schep een beetje beslag in het midden van het papieren cupcake vormpje.

Vul de papieren bakvormpjes tot 2/3 vol. Zo kunnen de cakejes goed rijzen en zullen ze niet boven het papieren vormpje uit steken als ze klaar zijn. Hoe platter de cupcakes zijn als ze gebakken zijn, hoe makkelijker je ze kan decoreren!

Bakken:

Open de oven en zet het cupcake bakblik in het midden van de oven op het rooster. Bak de cupcakes 20-25 minuten in de oven op 170 graden. Na 20 minuten open je de ovendeur en prik je met een houten prikker in een cupcake om te controleren of de cupcakes gaar zijn. Als ze gaar zijn haal je de cupcakes eruit, zijn ze nog niet gaar, dan laat je ze nog even staan.

Zijn je cupcakes iets boller geworden dan gewenst, leg dan meteen nadat je de cupcakes uit de oven hebt gehaald een snijplankje op de cupcakes in het cupcake bakblik. Na ongeveer 1/2 minuut haal je het plankje er weer van af, je cupcakes zijn nu mooi plat.

Werkwijze topping:

Doe de zachte boter in een kom en mix tot een luchtige smeuïge massa. Voeg dan langzaam de poedersuiker toe en mix door tot een mooie crème. Hoe langer je blijft mixen, hoe beter de delen in elkaar op gaan. De textuur en de kleur veranderen. Voeg als laatste de koffie en de vanille extract toe.

Je kan deze botercrème extra kleuren met een druppeltje bruine kleurstof.
Gebruik eens wat lekkere flavoring oil door het beslag, bijvoorbeeld Amaretto!
Ook leuk: maak mini koffie kaneel cupcakes. Gebruik mini bakvormpjes voor minimaal 20-24 mini cupcakes.
Strooi wat kaneel of oploskoffie als finishing touch!

Smakelijk.

Print Friendly, PDF & Email

Door deze website te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om de beste surfervaring mogelijkte maken voor u. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten