Kerststronk

Ingrediënten:

210 gr eieren (ca 4 à 5 eieren)
100 gr suiker
50 gr gezeefde bloem
50 gr gezeefde maizena
25 gr boter

Werkwijze:

Verwarm de oven voor op 230°C. Klop de eieren samen met de suiker tot een zeer luchtige ruban. Meng de bloem samen met de maizena en zeef deze boven de kom. Spatel dit voorzichtig onder het mengsel. Smelt de boter en spatel deze ook voorzichtig onder het mengsel. Neem een bakplaat en bekleed deze met bakpapier. Stort hierop het beslag en strijk met een paletmes het geheel glad. Zet de plaat in de oven en bak in ca 7 tot 10 minuten gaar. Als je licht met je vinger op de biscuit duwt en hij veert terug, dan is de biscuit gaar. Neem ondertussen een theedoek en maak deze nat, wring hem zeer goed uit en leg aan de kant. Neem de plaat uit de oven en leg de natte theedoek op de biscuit. Leg hierop een andere bakplaat en draai het geheel om. Neem beide bakplaten weg maar laat de natte theedoek zitten. Haal voorzichtig het bakpapier van de biscuit. Rol nu de biscuit op met de theedoek erbij. Je krijgt dus een grote rol en ziet enkel nog de theedoek. Laat de biscuit zo afkoelen. Als je hem straks terug rolt en de theedoek verwijderd zul je zien dat je hem na het vullen weer perfect kunt oprollen.

Voor de siroop:

200 ml water
150 gr suiker
1 kop sterke koffie
15 ml amaretto likeur
scheutje cognac

Werkwijze:

Breng de suiker met het water aan de kook en laat het geheel inkoken totdat het donkerbruin is. Niet roeren erin!!! Blus het geheel af met de koffie (oppassen! Want dit bruist en kan spetteren) Roer goed door. Haal de pan van het vuur en schenk er de amaretto en cognac bij. Roer weer door en schenk het geheel in een kommetje en laat het afkoelen.

Voor de crème au beurre:

150 gr water
360 gr suiker
150 gr eiwit
540 gr boter
Vanille extract of 2 de zaadjes van 2 vanilleboontjes
Zeer sterke koffie of mokka extract

Werkwijze:

Verwarm de suiker met het water tot 121°C. Klop het eiwit stijf op. Voeg het suikerwater toe en klop de merengue nu terug koud. Meet met een thermometer de eiwitten en de boter. Als de temperatuur ongeveer gelijk is ( maximaal 3 °C verschil ) dan mag je de boter toevoegen en verder kloppen tot je een mooie luchtige crème hebt. Voeg als laatste de smaak toe. Ik heb 2 smaken gebruikt, vanille en mokka. Neem een deel crème au beurre uit de kom en voeg aan de rest smaakstof toe.

Opbouw kerststronk:

Rol de biscuit terug en laat de theedoek er gewoon onder liggen. Neem de vanille crème au beurre erbij en bestrijk de biscuit hiermee. Houd aan het einde van de rol 1.5 cm vrij. Probeer het geheel zo egaal mogelijk uit te strijken, ook aan de randen. Neem nu de biscuit en rol hem voorzichtig op (zonder theedoek). Leg de biscuit op een langwerpige schaal. Neem je mokka crème au beurre erbij en doe deze in een spuitzak met een rond spuitmondje. Spuit nu in het midden over de hele lengte de crème. Dan schuif je telkens op zodat je de biscuit opvult. Strijk het met een paletmes egaal. Neem een vork en trek er nu golvende banen in. Maak een goed scherp gekarteld mes warm en snijd nu de randen mooi bij. Neem de kerstdecoratie en versier je stronk.

Bewaar je kerststronk op een koude plaats maar niet in de koelkast, daar wordt de crème te hard en dat is niet lekker.

Smakelijk.

Print Friendly, PDF & Email

Door deze website te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om de beste surfervaring mogelijkte maken voor u. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten