Ik vind het fijn om mijn bladerdeeg zelf te maken, het is niet moeilijk maar heeft wel wat tijd nodig. Je kunt natuurlijk altijd kant en klaar bladerdeeg gebruiken als je dat wilt.

Benodigdheden voor het bladerdeeg:

500 gr bloem
260 gr water
50 gr boter
10 gr zout

350 gr boter om in te brengen voor de 1ste toer

Benodigdheden voor het gehakt:

350 gr Gemengd gehakt
1 klein ei
paneermeel
Peper zout en eventuele andere kruiden naar smaak

Benodigdheden voor de frikandellenbroodjes:

6 Frikandellen
1 losgeklopt ei met een klein scheutje water om te doreren

Werkwijze bladerdeeg:

Kneed alles onder elkaar en laat het deeg, verpakt in plastic folie een 10 tal minuutjes rusten in de koelkast. Neem het deeg uit de koelkast en rol het uit tot een rechthoekige lap van zo'n 1 cm dik. Maak 175 g boter zacht en smeer de boter uit over twee derde van de rechthoek. Vouw het deeg naar het midden toe, te beginnen met het deel zonder boter.
Bestrooi het werkblad met een beetje bloem. Rol het deeg uit tot een rechthoek van 1 cm dik. Vouw het deeg weer in drieën. Dit is de eerste toer in drieën. Draai het deeg in de tegenovergestelde richting en rol het nogmaals uit tot een rechthoek van 1 cm dik. Vouw het weer dicht in drieën. Dit is de tweede toer in drieën. Wikkel het deeg in plasticfolie en laat ongeveer 10 min. rusten in de koelkast.
Herhaal daarna het toeren zodat je vier toeren in drieën bekomt. Wikkel het deeg in plasticfolie en laat het weer 10 min. rusten in de koelkast.
Herhaal vervolgens het toeren zodat je zes toeren in drieën bekomt. Wikkel het deeg terug in plasticfolie en laat nu 20 minuten rusten in de koelkast.

Rol nu het deeg uit tot een rechthoekige lap van 36 cm breed en de lengte naar wens. Snijd de lap in de lengte door. Neem een frikandel en leg deze op de lap en neem de maat. Snijd af op de gewenste maat en duw van 1 kant het uiteinde een beetje uit zodat het dunner word. Leg de frikandel erop en maak de dunne kant een beetje nat met eigeel zodat je de uiteinden aan elkaar kunt plakken. Leg het broodje met de geplakte kant naar beneden op de bakplaat. Maak met een scherp mes aan de bovenkant een aantal sneden in het bladerdeeg. Neem het opgeklopt ei en doreer hiermee het broodje. Bak af in de oven op 230° ongeveer 25 à 30 minuten.

Gebruik je gehakt ? Doe het gehakt in een kom en voeg het ei toe. Meng samen met het paneermeel en de kruiden tot een mooie massa. Rol worstjes van het gehakt. Neem de maat op het bladerdeeg en werk af zoals hierboven bij de frikandel is beschreven. Ook de gehaktbroodjes bak je af op 230° in ongeveer 25 à 30 minuten.

Je kunt ook mini's maken. Snijd de frikandel dan in 3 à 4 stukken. Rol kleine worstjes of balletjes van het gehakt en werk af zoals hierboven.

Smakelijk.

Print Friendly, PDF & Email

Door deze website te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om de beste surfervaring mogelijkte maken voor u. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten