Bakworkshop op 10 juni 2016

slide2

Zin om in een leuk gezelschap te leren bakken ? Meld je dan nu aan voor deze leuke bakworkshop. Wat mag je van deze workshop verwachten ? We gaan een heerlijke chocomoussetaart met ganache maken. Onder begeleiding wordt alles stap voor stap uitgelegd. Na het bakken gaan we samen aan tafel en genieten van een kop koffie, thee of een ander drankje met een lekker stuk taart. Je ontvangt een leuke goodybag waarin je het recept en nog een leuke verrassing terug vind.

Deze workshop gaat door op 10 juni 2016 in het IMK, Rijksweg 168, 3650 Dilsen / Stokkem

Kosten voor deze workshop zijn 40 € per persoon.

Wat moet je zelf meenemen ? Een schort, een theedoek en een taartdoos.

Inschrijven is verplicht en kan via contact op de website. Na vooraf betaling is je inschrijving definitief !

Schrijf je nu snel in want de plaatsen zijn beperkt !

Tot binnenkort

Delen:
Facebook

Een biscuit samenstellen

BiscuitHeb jij dat ook wanneer je een biscuit in lagen zaagt dat je daarna de lagen nooit meer fatsoenlijk gestapeld kijgt ?
Hier is de oplossing ! Voordat je de lagen gaat zagen maak je eerst in de zijkant een kleine inkeping. Deze mag niet te groot zijn maar net zichtbaar. Haal er b.v. een klein driehoekje uit. Als je de lagen weer op elkaar gaat zetten zorg je dat de driehoekjes allen netjes boven elkaar komen te staan. Zo kun je alles weer passend en netjes op elkaar stapelen. Wanneer je de taart afwerkt met slagroom of fondant valt deze inkeping niet meer op en je taart ziet er prachtig en kaarsrecht uit.

Delen:
Facebook

Vanillesuiker

vanilla-5Als je alleen de zaadjes van een vanillestokje nodig hebt dan kun je het stokje zelf in een afgesloten pot met suiker doen. Zo maak je zelf je eigen vanillesuiker. Hoe meer vanillestokjes er in de pot zitten, hoe sterker het aroma. Let wel, het mogen geen vanillestokjes zijn die je hebt meegekookt in een vloeistof !

Een andere manier om je eigen vanillesuiker te maken is de volgende. Neem een aantal vanillestokjes (stuk of 5) en snijd ze in de lengte door. Doe de stokjes in een blender en maal ze fijn. Doe de suiker ( ongeveer 1 kg ) erbij en mix het geheel nogmaals. Zeef de suiker en doe hem in een schone pot. Je vanillesuiker is klaar voor gebruik.

Je kunt ook je eigen vanille extract maken door een schoon steriel flesje te nemen en deze te vullen met  Vodka. Doe hier een drietal vanillestokjes in die je weer in de lengte doorsnijd. Laat het geheel een maand of 2 trekken. Vanaf nu is je vanille extract klaar voor gebruik. Je kunt de vanillestokjes eruit nemen maar je mag ze ook gewoon laten zitten. Tijdens het bakken verdampt de alcohol en blijft enkel de vanille over dus wees gerust.

Delen:
Facebook

Printknop onder elk recept

Om te voorkomen dat je laptop of pc onder de bloem of chocolade komt te zitten hebben de oplossing gevonden. Vanaf nu kun je de recepten ook uitprinten via de website. Onderaan elk recept vind je een ‘printknopje’ terug 🙂

Delen:
Facebook

Wat is vloeiende of vloeibare bloem ?

vloeiende_ancoVloeiende bloem of vloeibare bloem is een zeer fijne bloem met een korrelige structuur waardoor ze als het ware gaat vloeien wanneer ze in aanraking komt met vloeistoffen zoals melk, water of bouillon. De bloem is ideaal om sauzen te bereiden zonder klonters.
Hoe te gebruiken ?
Smelt boter ( 40 gr ) in een steelpan en voeg 1 à 2 eetlepels bloem ( 60 gr ) toe. Blijf met een garde roeren en zie hoe de roux gaat drogen. Als de roux droog is blus je hem af met de vloeistof en roer je het geheel door met de garde. Je hebt nu een gladde basissaus die je kunt kruiden en afwerken naar smaak.

 

Delen:
Facebook

Wat is maagzout of Natriumbicarbonaat ?

natriumbicarbonaat

Natrium bicarbonaat word ook wel baksoda, maagzout of zuiveringszout genoemd. Het werkt als een rijsmiddel en is minder grof dan bakpoeder. Bakpoeder werkt als rijs de hoogte in terwijl Natriumbicarbonaat als rijsmiddel de breedte in gaat. Je gebruikt het in cakes, pannenkoeken, snel brood en andere gebakken gerechten.

Je kunt het ook gebruiken om je groente in te wassen. Veel koks gebruiken Natrium Bicarbonaat bij het koken van groene groenten zodat ze hun kleur behouden, bv bij boontjes.

Je mag niet teveel gebruiken van Natriumbicarbonaat in je recepten anders krijg je een wrange smaak. Meestal volstaat 1/4 van een theelepeltje als toevoeging in een recept. Wil je een grotere hoeveelheid gebruiken dan kun je best een zuurtje toevoegen zoals citroen, limoen, appelazijn, karnemelk e.d.

Kijk goed uit ! Natriumbicarbonaat vind je in elke supermarkt bij de bakproducten of in de betere bakwinkel. Let op dat er op staat dat het voor voeding te gebruiken is ! Het E nummer E500 moet erop vermeld staan !

Delen:
Facebook

Wat is puddingpoeder ?

asset-649784

Met puddingpoeder word de vanillepudding poeder bedoelt waarmee je kookpudding maakt. Hierin zit vanille, melkpoeder, mayzena e.d. al verwerkt. Ikzelf gebruik het puddingpoeder van het merk Imperial ( Belgisch ). Voor de Nederlandse bakkers adviseer ik het puddingpoeder van Dr Oetker.

Delen:
Facebook

Diabetes en toch lekker eten

Onlangs kreeg ik de vraag of er ook recepten zijn voor diabetici.

Mensen met diabetes kunnen de nieuwe suikervervanger Zusto gebruiken. Deze is verkrijgbaar bij de Makro en waarschijnlijk ook al in supermarkten. Het product word op dezelfde wijze als suiker gebruikt. Bv 100gr suiker =100 gr Zusto. Je kunt het in koude en warme gerechten gebruiken en je kunt er zelfs mee karameliseren.

Klik hier om naar de website van Zusto te gaan

Hieronder zie je enkele filmpjes van mensen die Zusto gebruiken.

Delen:
Facebook

Door deze website te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om de beste surfervaring mogelijkte maken voor u. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten