Nieuwe data’s bakworkshops 2017 / 2018

Het programma voor de workshops van 2017 en 2018 is klaar 😀 Zijn jullie net zo enthousiast als ik ben over de gekozen thema’s ? Dan hoop ik jullie weer terug te zien op een van deze gezellige, leerrijke en vooral smakelijke workshops !
 
Data’s bakworkshops 2017 / 2018
 
8 oktober : Cupcakes met verschillende toppings
 
5 november : Desserts
 
17 december : Kerststronk
 
14 januari : Citroentulband met vanille creme au beurre en russian nozzles
 
18 Februari : Nonnevotten en oliebollen
 
18 Maart : Christoffelvlaai
 
15 April : Chocolade zoenen
 
13 Mei : Chocoladetaart
 
10 Juni : Aardbeientaart
 
15 Juli : Cupcakes met verschillende toppings
 
19 Augustus : High tea
 
16 September : Soezenfestijn
 
14 Oktober : Speculaastaart
 
18 November : Chocomousse vlaai
 
23 December : Traditionele Kerststronk
Programma onder voorbehoud ! Heb je zelf suggesties voor een workshop ? Aarzel niet en geef het door aan mij !
 
Aanvang 14.00 uur
IMK, Rijksweg 168 te Dilsen / Stokkem
Prijs 40€ pp
Inschrijven kan maandelijks via deze website.

Delen:
Facebook

Russian nozzles

Russian nozzles oftewel russische spuitmondjes

Op mijn kerstlijstje afgelopen jaar stonden de Russian nozzles. Deze mooie spuitmondjes had ik per toeval gezien en ik dacht bij mezelf ‘ die moet ik hebben’. Wat is er zo speciaal aan deze nozzles ? Met deze nozzles spuit je in 1 keer de meest prachtige bloemetjes op je taarten, cupcakes en cakes. Je kunt variëren in modellen van tulpen tot rozen en ook met de kleuren kun je heel fijn spelen.

Ze zijn dus een mooie aanwinst in je collectie als je houdt van een mooie decoratie op je taarten en dergelijke. Ik heb ze nu al enkele keren gebruikt en ik sta nog steeds verbaasd van de resultaten en hoe gemakkelijk je deze kunt maken. Het enige wat je nodig hebt is een goede botercreme. Met slagroom of mascarpone lukken ze helaas niet, daarvoor heb je dan weer andere spuitmondjes nodig.

Hoe ga je te werk ? Allereerst heb je een goed recept nodig van een botercreme. Dit kun je vinden hier op de site. Je kunt ook een creme maken door boter en kant en klare icing te grbruiken. De verhoudingen zijn dan 50/50, dus bv 250 gr boter en 250 gr icing. Verder heb je nog wegwerp spuitzakken nodig, plastic folie, kleurstof, eventueel smaakstof, kommetjes, de russian nozzles en een spuitmondje om blaadjes te maken.

Maak je botercreme, voeg eventueel een smaakstof toe en verdeel de creme over een aantal kommetjes. Neem de kleurstof erbij en meng deze met de creme in de kommetjes zodat je verschillende kleuren krijgt. Neem nu een stuk plastic folie en leg hierop een laag botercreme. Rol de folie mooi op en draai de uiteinden vast zodat je de vorm krijgt van een opgerold snoepje ( chocotoff ). Doe dit met alle kleurtjes. Leg de folie pakketjes een half uurtje in de koelkast zodat de creme iets kan opstijven. Gebruik je de boter / icing creme ? Dan hoef je deze niet in de koelkast te leggen. Neem de spuitzakken erbij. Steek er een Russian nozzle in. Knip nu aan een kant van de folie het uiteinde af en steek de creme met de open kant in de spuitzak. Je kunt ook 2 of 3 verschillende kleuren in een spuitzak steken. Duw aan tot je ziet dat de creme voor de opening zit. Neem je cupcake erbij en zet nu de spuitzak rechtop op de cupcake. Je moet echt contact maken met de cupcake, dus op de spuitzak en als je ziet dat de creme begint te komen dan duw je verder en tilt je spuitzak lichtjes op. Laat de druk op de spuitzak los en haal het mondje voorzicht omhoog. Als je dit goed hebt gedaan dan zie je dat er een mooi bloemetje is verschenen. Is het nog niet gelukt, oefen dan nog even verder. Je kunt de mislukte bloemetjes gemakkelijk van de cupcake afhelen met een paletmes of gewoon mes. Ga gewoon verder met oefenen en je zult zien dat ook jij de mooiste creaties kunt maken. Doordat je de creme in plastic folie steekt kun je ook regelmatig van spuitmondje verwisselen. Haal gewoon de folie uit de puitzak, haal het spuitmondje eruit en steek een andere erin. Duw de creme terug in de zak en je kunt weer verder. Als je klaar bent met de bloemetjes dan spuit je langs en tussen de bloemetjes de blaadjes. Hiervoor heb je een speciaal spuitmondje nodig.

Heb je na het lezen en het zien van de foto’s ook zin gekregen om te gaan versieren ? Haal dan deze leuke nozzles in huis en ga aan de slag. Ik wens jullie heel veel plezier ermee !

Je kunt de Russian nozzles kopen bij de leukste taartenshop maar je vind ze ook een stuk goedkoper bij Wish en Ali axpress. Ik heb bij Wish 21€ voor 44 stuks betaald.

Hieronder vind je het recept van mijn heerlijke citroentulband met vanille crème au beurre

Citroentulband met vanille crème au beurre

Ingrediënten:
4 eieren
225 gram suiker
225 gram zeer zachte boter
275 gram zelfrijzend bakmeel
10 gr bakpoeder
Het sap van 1 citroen of citroen extract
2 à 3 el melk

Voor de crème au beurre:
100 gr water
240 gr suiker
100 gr eiwit
360 gr echte boter op kamertemperatuur
De zaadjes van 2 vanillestokjes of vanille extract

Extra nodig:
Poedersuiker
Scheutje warm water
Kleurstoffen
Spuitmondjes Rose en Tulip en Leaves van de leukste taartenshop

Werkwijze:
Klop de eieren en de suiker tot een schuimig beslag. Voeg de boter, het zelfrijzend bakmeel, de bakpoeder, de melk en het citroen extract toe en mix verder totdat je een glad beslag krijgt. Neem een tulband vet deze in. Stort hierin het beslag bak de cake op 170 ° C in ongeveer 1 uur gaar. Na het bakken ontvormen en laten afkoelen op een taartrooster.

Maak ondertussen de crème au beurre.
Doe het water samen met de suiker in een pan en breng aan de kook. Voeg de zaadjes en de vanillestokjes toe en laat deze mee koken. Laat het koken tot je de temperatuur hebt bereikt van 121°C. Ondertussen dat je suikerwater kookt klop je de eiwitten mooi stijf. Haal de vanillestokjes uit het suikerwater en voeg het suikerwater toe aan het eiwit en laat de machine het geheel nu terug koud kloppen. Dit duurt ca 20 à 25 minuutjes. Voeg dan de zachte boter toe en klop goed door tot een egale crème. Gebruik je vanille extract ? Voeg dat dan nu toe en klop door.

Wanneer de tulband is afgekoeld neem je een kommetje. Doe hierin de poedersuiker met een heel klein scheutje water. Meng goed door tot een redelijk papje. Schenk dit nu over de tulband zodat het aan de randen nog iets afloopt. Laat het glazuur opstijven.

Neem nu een paar kommetjes en verdeel hierin de crème. Voeg aan elk kommetje een andere kleurstof toe. Meng goed door.
Neem nu plastic folie en leg hierop de crème. Draai de folie op zodat je een snoeprolletje krijgt. Neem een aantal spuitzakken en knip ze op maat voor de spuitmondjes. Leg de plastic folie met crème nu in de spuitzak. Knijp zodat de crème aan het mondje zit. Draai goed aan en leg aan de kant totdat alle spuitzakken klaar zijn. Spuit nu willekeurig de bloemen en de blaadjes op het glazuur.

Koel bewaren maar niet in de koelkast.

 

 

Delen:
Facebook

Aardbeiengelei op taartmaken

Een weekje of 2 geleden werd mijn blog en recept van de overheerlijke scones geplaatst op taart maken. Bij dit blog werd ook zelfgemaakte aardbeiengelei vermeld. Het recept hiervan vind je vanaf vandaag op taart maken dus klik snel verder naar de link en ga aan de slag. Er is niets zo heerlijk als vers gemaakte gelei, lekker op brood, scones maar ook heerlijk in de verwerking van taarten 😀

Laat het smaken !!

Verse Aardbeienconfituur – Makkelijkst klassiek recept dat ieder kan maken

Delen:
Facebook

Dessert buffet

Een aantal weken geleden kreeg ik de vraag of ik zin had om een dessertbuffet te maken. Natuurlijk wilde ik dat wel doen. De dame in kwestie gaf een diner voor 26 personen en wilde graag als dessert een citroencake met bloemetjes, een soezentoren, 15 cupcakes met topping en 15 eclairs met topping. Alles stond in het thema pink. De bestelling zou op donderdag afgehaald worden.

Op woensdagavond heb ik de cupcakes en de tulband al gebakken want ik wist dat ik al mijn tijd nodig ging hebben met het bakken van de eclairs, de soezen en het maken van de soezentoren.

Op donderdag stond ik om 6.00 uur op en om 7.15 uur stond ik al lekker soezen en eclairs te bakken. Tussen de bedrijvigheid door maakte ik de creme voor de bloemetjes, de zwitserse room voor de eclairs en de mal voor de soezentoren. Deze mal plaatste ik op een draaibaar plateau. Nadat de soezen waren gebakken klopte ik de slagroom stijf en vulde ik de soesjes mooi op en deze gingen de koelkast in. De volgende stap was het maken van de chocolade. Er moest heel wat gemaakt worden en tijd om de chocolade te temperen had ik niet echt. De oplossing is dan om een klein gedeelte chocolade te smelten bv 100 gr en dan hieraan 200 gr chocolade aan toe te voegen. Door de wermte smelt alles toch netjes maar het haalt ook de temperatuur naar beneden. Ideaal dus ! De soesjes waren inmiddels koud en ik dipte ze in de chocolade en liet ze even licht opdroge op een taartrooster. En dan begint het stapelen. Van felroze naar wit plakte ik alle soesjes op elkaar. Ik had een geweldige hulp aan manlief die alles opruimde en hier en daar een handje toestak als ik er een tekort kwam 😀

De eclairs werden ook netjes gedipt in chocolade en afgewerkt met een framboosje. De cupcakes werden versierd met een topping van slagroom en mascarpone. Voor het spuiten van de rozen gebruikte ik het spuitmondje van Wilton 1M.

Als laatste werd de tulband afgewerkt met een icing en bloemetjes en ook de soezentoren kreeg aan de onderkant een mooie laag bloemetjes.

Ik heb nonstop door gewerkt en klokslag 16.00 uur was ik klaar. Moe maar heel voldaan en zeer tevreden met het resultaat 😀

Voor bestellingen mag je me altijd contacteren via de site of mijn Facebook pagina.
 

Delen:
Facebook

De perfecte créme au beurre oftewel botercréme

De perfecte botercréme

Er zijn veel recepten en manieren om een botercréme te maken. Je kunt dit doen op basis van boter en poedersuiker. Een basis van eieren, suikerwater en boter of een basis van eiwitten, suikerwater en boter. Een basis van boter, eieren en pudding. Welke nu het lekkerste is, dat bepaal je zelf want we hebben allemaal een andere smaak. Persoonlijk vind ik de botercréme op basis van eiwitten het lichts verteerbaar.

Een botercréme maken, daar hebben toch nog veel mensen problemen mee. Vaak schift het geheel en dan kun je opnieuw beginnen. Er wordt dan ook gegrepen naar kant en klare producten. Dat is jammer, want een zelfgemaakte botercréme is zoveel lekkerder dan kant en klare en……..tel daar nog eens de voldoening bij wanneer je dit zelf maakt en het is je goed gelukt. De complimentjes die je krijgt gaan je laten stralen.

Wat heb je nodig om een goede botercréme te maken ? Allereerst is het toch wel een must om de juiste materialen in huis te hebben, te beginnen met een kookthermometer. Absoluut onmisbaar volgens mij als je een mooi resultaat wilt. Dan is er nog de keuze van boter. Ik gebruik altijd ongezouten echte boter, oftewel ongezouten roomboter. Waarom ? Omdat deze een vaste structuur heeft en minder vocht bevat dan margarine en halvarine. Teveel vocht zorgt voor een slappe botercréme.

Met deze tips kom je er zeker ! Een zaak staat voorop, je moet tijd en geduld hebben. Heb je dat niet, koop dan een pakje kant en klare creme au beurre waar je alleen water aan moet toevoegen 🙂

Leg je boter de avond op voorhand uit de koelkast en laat hem op kamertemperatuur komen. Je boter moet zacht zijn maar niet gesmolten. Ga hem dus niet uit de koelkast halen en hem verwarmen want dan gaat het mis. Koude boter verwerken in je botercréme zorgt voor schifting.

Klop je eiwitten zeer goed stijf. Dit duurt minimaal 10 minuten met een keukenmachine. Gebruik je een handmixer doe er dan zeker 15 minuten over. Je eiwit moet mooie glanzende stijve pieken hebben. Het heeft dan zo’n beetje een parelmoer kleur. Geruik je een recept met hele eieren ? Ook hier klop je de eieren dan minimaal 10 à 15 minuten.

Verwarm de suiker met het water tot 121°C. Dit meet je met een vleesthermometer of een suikerthermometer. Heb je er nog geen ? Schaf er dan een aan, je zult hem echt vaker gaan gebruiken als je deze in huis hebt en ze zijn echt niet zo duur.

Schenk het suikerwater in een kleine straal rustig bij het eiwit.

Laat de keukenmachine nu het werk doen want je moet de eiwitten of hele eieren die door het suikerwater verwarmd zijn terug gaan koud kloppen. Ja, dat duurt lang, minimaal 20 tot 25 Minuten met de keukenmachine, met een handmixer nog langer.

Meet met de thermometer de boter en ook je eiwitten. Zijn ze ongeveer op dezelfde temperatuur ? Er mag een verschil van 3 tot 5 °C inzitten, maar meer niet. Is het verschil nog te groot ? Klop dan nog verder tot je aan een verschil komt van 3 tot 5°C.

Neem de boter in je hand en haal steeds kleine stukjes eraf en gooi ze een voor een bij de eiwitten. Door de warmte van je handen zal je boter ietsje opwarmen en de kleine stukjes worden gemakkelijk opgenomen. Gooi dus niet ineens al je boter in de kom.

Als je de boter helemaal hebt verwerkt dan kun je als je dat wilt kleur en / of smaakstoffen erbij doen. Start telkens met een beetje en proef. Ga door tot je de gewenste kleur of smaak hebt gekregen. Je kunt smaken toevoegen zoals koffie, vanille, chocolade, fruitsmaken enz.

Laat je vooral niet afschrikken door het bovenstaande, als je de tips volgt zul je zien dat alles vanzelf gaat en dat je echt een mooie creme au beurre tevoorschijn kunt toveren.

Hieronder vind je mijn favoriete recept en de uitleg erbij. Houd je precies aan de hoeveelheden en vooral aan de temperaturen en je zult zien, dat ook jij een lekkere botercréme kunt maken.

Mijn favoriete botercréme:
150 gr water
360 gr suiker
150 gr eiwit
540 gr boter
Als smaakmaker kun je de volgende smaken toevoegen
Vanille extract of de zaadjes van 2 vanilleboontjes, mokka extract, aardbeien extract, amandel extract, citroen extract, anijs extract enz enz. Ook kun je gebruik maken van cacaopoeder en gesmolten chocolade op kamertemperatuur.

Werkwijze:
Verwarm de suiker met het water tot 121°C. Tijdens het verwarmen van het suikerwater begin je al met het opkloppen van je eiwitten. Tegen de tijd dat je suikerwater op temperatuur is zijn je eiwitten zeer stijf geklopt.

Voeg het suikerwater in rustige straal toe en klop de merenque nu terug koud. Dit duurt ongeveer een 20 à 25 minuten, maar meten is weten.

Meet met een thermometer de eiwitten en de boter. Als de temperatuur ongeveer gelijk is ( maximaal 3 °C tot 5°C verschil ) dan mag je de zachte boter in stukjes toevoegen en verder kloppen tot je een mooie luchtige crème hebt.

Voeg als laatste de smaak toe. Denk eraan ! Voeg steeds een beetje toe en proef. Je kunt beter 5 keer iets toevoegen dan in een keer teveel toevoegen.

Succes en laat het smaken !

Delen:
Facebook

Scones op Taartmaken.com

Wil je graag eens een High tea organiseren? Dan mogen deze lekkere scones met clotted cream en zelfgemaakte aardbeiengelei niet ontbreken!
Gezellig om met vrienden of familie rond de tafel te zitten met verschillende soorten thee en sandwichen en gebak,
wie wilt er nog meer proeven van al dit lekkers?
Mijn recept voor deze lekkere scones vind je in mijn blog op Taartmaken.com
Laat het smaken 🙂

Scones met clotted cream en aardbeiengelei

 

Delen:
Facebook

Jolanda’s Bakhuisje op Radio LRM

Ohh dit is leuk ! Om de 2 weken ben ik op de radio te beluisteren in het programma van LRM “De goede smaak” met presentator Johan Coolen. Het programma is te beluisteren van maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 13.00 uur.

Elke donderdag rond 10.30 uur is er even tijd voor een gast interview. Om de 2 weken ben ik dat en vertel ik je via de radio hoe je een bepaalde vlaai, taart of ander soort gebak maakt. Het recept wordt op de FaceBook pagina van LRM Official gepubliceerd en natuurlijk ook op mijn Facebook pagina.

De andere gast is Paul Van Dinter, De wijnhandelaar uit Rotem. Deze zaak staat zeer bekend om zijn wijnen en speciale dranken ! Elke week belicht Paul een horeca gelegenheid waar het heerlijk is om te vertoeven.

Luister dus zeker eens een keer mee en laat je verrassen met heerlijke recepten en gelegenheden waar het goed vertoeven is 😀

Hieronder kan je het interview herbeluisteren van donderdag 2 maart 2017, waar ik uitleg hoe je een heerlijke pudding kruimel vlaai kan maken. Het volgende interview staat op voor donderdag 16 maart 2017.

Deel 1:

Deel 2:

 

 

Delen:
Facebook

Door deze website te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om de beste surfervaring mogelijkte maken voor u. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten