Voor ca 24 cupcakes

Voorbereiding: ca 30 minuutjes
Baktijd: 15 minuutjes
Afwerking: 20 minuutjes

Ingrediënten voor de biscuit:

5 eieren
150 gr suiker
50 gr bloem
50 gr amandelpoeder
100 gr maizena
1 koffielepel bakpoeder
De zaadjes van een vanillestokje
Een 10 tal druppels amandel extract

Voor de vulling:

500 ml melk
125 gr suiker
1 eidooier
50 gr puddingpoeder (custard)
250 gr echte boter op kamertemperatuur
Kersen op sap indien je dat wilt en suiker naar smaak
1 à 2 eetlepels aardappelzetmeel
1 eetlepel kirsch

Afwerking:

Geroosterde amandelschilfers

Werkwijze:

Begin met het maken van de vulling. Neem 400 ml melk en breng deze aan de kook samen met de suiker. De rest van de melk meng je met de eidooier en het puddingpoeder. Roer goed door. Wanneer de melk kookt schenk je een beetje bij de koude melk, roer door en schenk dan alles terug in de pan en breng onder voortdurend roeren terug aan de kook. Schenk de pudding in een schaal en dek af met plastic folie. Laat volledig afkoelen tot kamertemperatuur. Ga nu verder met het maken van de biscuit.

De biscuit voor de cupcakes:

Warm de oven voor op 180 °. Splits de eieren en klop de eidooiers samen met 2 eetlepels suiker au bain marie tot een temperatuur van 50 °. Neem de eidooiers van het vuur, voeg het amandel extract en de zaadjes van het vanillestokje toe en klop ze tot een stevige ruban. Neem een vetvrije kom en klop hier in de eiwitten stijf met de suiker die je gedeeltelijk steeds toevoegt. Wanneer je een mooie stijve, glanzende massa hebt verdeel je 1/3 hiervan met de ruban. Neem een spatel en schep het eiwit er voorzichtig onder. Leg de rest van het eiwit er boven op. Neem de bloem, amandelpoeder, mayzena en bakpoeder en zeef dit uit boven de kom. Spatel de bloem nu voorzichtig eronder tot je een mooie luchtige massa hebt. Neem de cupcake bakvorm en vet deze goed in. Vul de openingen telkens met een ijslepel beslag. Bak de cupcakes af in een voorverwarmde oven van 180°C in ca 15 minuutjes gaar. Doe altijd de prikkertest ! Laat de cupcakes afkoelen na het bakken.

Neem een pan en doe hierin de amandelschilfers en warm op het vuur tot de amandelschilfers lichtbruin verkleuren. Laat ze daarna op een bordje afkoelen.

Breng de kersen met sap aan de kook. Meng het aardappelzetmeel met een scheutje sap of water. Voeg 1 eetlepel kirsch aan de kersen toe. Wanneer de kersen koken voeg je het aardappelzetmeel toe en bind je de kersen tot een dikkere pap.

Wanneer de pudding op kamertemperatuur is neem je de boter en klop je deze romig. Doe er nu telkens 1 lepel pudding bij totdat je pudding op is. Zorg dat boter en pudding ongeveer dezelfde temperatuur hebben anders gaat het schiften.

Neem de cupcakes erbij en haal met een schilmes een stuk uit de kern. Vul de kern met kersen en spuit de topping er in mooie rozetten bovenop. Werk af met de geroosterde amandelschilfers. Zet ze koel weg om nog iets op te stijven.

Smakelijk.

Print Friendly, PDF & Email

Door deze website te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om de beste surfervaring mogelijkte maken voor u. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten