Voor ca 11 berlinerbollen

Ingrediënten:

250 gr bloem
50 ml melk ( lauw warm )
20 gr gist
45 gr boter
20 gr witte basterdsuiker
1 zakje vanillesuiker
1 ei + 1 eidooier
snuif zout
Eventueel nog wat extra melk

Voor de vulling:

abrikozenjam

Afwerking:

suiker / poedersuiker

Extra:

oude soepketel of friteuse
4 liter zonnebloemolie

Werkwijze:

Los de gist op in de lauw warme melk met een koffielepeltje suiker erbij. Laat even staan tot de gist begint te werken. Doe de nloem in een kom en de gist toe. Voe alle andere ingrediënten behalve het zout toe en kneed het geheel tot een mooi deeg. Na een 5 tal minuten mag je het zout toevoegen en kneed je verder tot het deeg mooi los laat van de kom. Het mag niet kleverig zijn. Voeg indien nodig nog wat bloem toe.

Laat het deeg nu onder een theedoek rijzen tot de hoeveelheid verdubbeld is. Haal dan het deeg uit de kom. Maak nu bolletjes van 50 gram en bol deze goed op. Leg ze op een bakblik ingewreven met wat zonnebloemolie en duw ze een beetje plat. Laat ze nu nog een half uurtje narijzen.

Bak de berlinerbollen in een neutrale olie aan beide kanten gaar en goudbruin. Leg de berlinerbol met de bolle kant naar beneden en doe het deksel terug op de pan. De bovenste helft rijst zo nog een beetje bol op tijdens het bakken. Draai de bol en bak de andere kant mooi godbruin en gaar. Het randje zal wit blijven. Laat de bollen iets afkoelen en vul ze doormiddel van een spuitzak met vulmondje met abrikozenjam of een andere jam naar keuze. Bestrooi ze met poedersuiker. Ze zijn het lekkerste als je ze lekker vers kunt eten, liefst een beetje lauw nog  🙂

Temperatuur olie ca 160° à 170°C.

Smakelijk.

Print Friendly, PDF & Email

Door deze website te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om de beste surfervaring mogelijkte maken voor u. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten