Het recept is voor meerdere soezen. Ik heb 5 bananensoezen gemaakt, 4 eclairs met pudding en nog een stuk of 18 kleine boschebolletjes.

Benodigheden voor het soezendeeg:

100 gr Boter
150 gr Water
50 gr Melk
150 gr Bloem
4 eieren (maat L) Gebruik je maat M dan ca 6 eieren
Snuif zout
1 eigeel en een klein scheutje water

De vulling:

1/2 liter melk
125 gr Suiker
50 gr Puddingpoeder (imperial)
1 eidooier
500 ml slagroom
Suiker naar smaak
1 zakje klop-fix
Bananen. Ik heb een stuk of 4 bananen gebruikt. Je kunt de bananen gewoon door de helft snijden of in schijfjes.

Voor de glazuur:

200 gr poedersuiker
1 scheutje heet water
Gele kleurstof voor voeding
Een beetje gesmolten chocolade in een diepvrieszakje

Werkwijze soezen:

Breng de melk, het water, de boter met de snuf zout aan de kook. Wanneer het kookt haal je de pan van het vuur en voeg je de bloem toe. Blijf roeren tot het deeg een beetje droog uitziet en loslaat van de pan. Doe het deeg in de kitchenaid en voeg een ei toe. Laat de machine draaien totdat het ei volledig opgenomen is. Doe het volgende ei erbij en ga zo door met eieren toevoegen tot je een mooi soepel deeg hebt. Het deeg mag niet lopend zijn ! Is je deeg nog te stevig dan kun je ook alleen een eidooier toevoegen ipv het volledige ei.

Neem een bakblik en leg er een vel bakpapier op. Spuit nu een dikke lijn van ca 2 cm breed en ca 8 cm lang op de bakplaat. Laat genoeg ruimte tussen de soezen want ze zetten uit. Meng 1 eigeel met een héél klein beetje water en klop dit los. Bestrijk de soezen met het losgeklopt eitje en strijk er zachtjes met een vork overheen.

Verwarm de oven voor op 220 ° en bak de soezen 25 minuten, daarna nog 4 minuten laten staan in de oven met het deurtje van de oven een beetje open ( steek een handdoek ertussen eventueel ). Dit noemt men het uitdrogen van de soezen en het voorkomt dat de soezen inzakken wanneer je ze uit de oven haalt. Neem de soezen uit de oven en laat ze afkoelen op een rooster.

De vulling:

Doe 3 kwart van de melk in een steelpan met de suiker en breng dit aan de kook. Ondertussen meng je de rest van de melk met de eidooier en het puddingpoeder. Goed roeren. Wanneer de melk kookt doe je een scheut kokende melk bij het mengsel met de eieren, roer goed door en giet dan terug in de steelpan en breng alles terug aan de kook. Als de pudding gebonden is stort je deze uit in een schaal en dek je de pudding ( niet de schaal of kom ) af met plastic folie. Ik schenk de pudding uit op een schoon bakblik, zo is de pudding verspreid en afgedekt en koelt dus veel sneller af. Laat afkoelen in de koelkast.

Klop de slagroom samen met de suiker en de klop-fix goed stijf. Neem de afgekoelde pudding erbij en klop deze goed door zodat het een mooie klontervrije pudding wordt. Neem een 2 à 3 goeie eetlepels van de slagroom en meng deze eronder. De rest van de slagroom zet je koel weg totdat je de soezen gaat samenstellen.

Het glazuur:

Neem een kom en doe hierin de poedersuiker. Giet er nu een klein beetje heet water op en roer goed door. Het glazuur moet stevig zijn en niet lopend, is dit wel het geval, doe er dan nog poedersuiker bij. Voeg een paar druppels kleurstof toe en roer door.

Samenstellen:

Neem een soes erbij en snijd ze in het midden door. Vul een helft met de pudding en leg er een halve banaan in. Vul de de andere kant van de soes met slagroom en leg deze er boven op. Werk zo elke soes af. Neem het glazuur erbij en een kwastje. Strijk het glazuur op de bovenkant van de soes. Neem de gesmolten chocolade erbij en knip een klein puntje van het zakje af. Spuit nu fijne lijntjes over de soezen en laat ze nog even opstijven in de koelkast.

Smakelijk.

Print Friendly, PDF & Email

Door deze website te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om de beste surfervaring mogelijkte maken voor u. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten