Benodigdheden voor de bodem en het deksel:
400 gr bloem
100 gr mayzena
12 droge gist of 24 gr verse gist
2 eidooiers
220 gr lauw water of melk ( ik heb 50/50 gebruikt )
10 gr zout
100 gr boter

Benodigdheden voor de banketbakkersroom:
1 liter melk
250 gr suiker
2 eidooiers
100 gr puddingpoeder

Benodigdheden voor de appelmoes:
6 à 7 appels

Extra nodig:
1 vlaaivorm met losse bodem van 26 cm

Werkwijze:
Maak je deeg. Doe alle droge behalve de gist ingrediënten in de kitchenaid. Meng de gist met het water of de melk en de eidooier. Roer door en schenk het bij de droge massa. Laat de machine een minuut of 10 kneden. Laat het deeg nu een 3 kwartier rusten en rijzen.

Maak nu je appelmoes door de appels te schillen en in blokjes te snijden. Doe ze in een ketel en breng aan de kook. Laat een minuutje of 6 doorkoken onder af en toe omroeren. Haal van het vuur en voeg naar wens nog wat suiker toe.

Neem de deegbal uit de kom en leg op een bebloemd werkblad. Deel de bal in 2 stukken. Rol een bol uit tot een lap die iets groter is dan je vorm. Leg de lap in de vorm en druk de randen voorzichtig aan. Laat het overtollige deeg nog even over de rand hangen. Prik gaatjes in de bodem. Laat de vorm een half uurtje staan en druk dan nog eens de randen aan.

Ga verder met de banketbakkersroom. Neem een ketel en doe hierin het grootste gedeelte van de melk samen met de suiker. In het overige gedeelte van de melk doe je de eidooiers en het puddingpoeder. Roer goed door en zet even aan de kant. Breng de melk met suiker aan de kook. Wanneer de melk kookt doe je een flinke scheut bij de koude melk met eidooiers. Roer dit goed door en schenk nu alles terug in de ketel. Breng terug aan de kook en laat even indikken onder voortdurend roeren. Schenk een gedeelte van de pudding in de bakvorm en vul aan met de appelmoes.

Rol nu de 2de bol uit tot een ronde lap die iets groter is dan je vorm. Deze lap mag iets dunner zijn dan de bodem. Vouw de lap dubbel en nu nog eens dubbel zodat je een driehoek krijgt. Snijd de punt eraf en maak met het mes in de rechte rand 1 à 2 niet al te grote inkepingen. Leg de driehoek op de vlaai en vouw hem nu voorzichtig open. Neem de deegrol en rol over de randen van de vorm heen. Zo snijd je mooi het overtollige deeg weg. Neem een kopje en doe hierin de eidooier met een heel klein scheutje water, roer door en bestrijk de vlaai met het ei. Strooi er wat grove suiker over heen.

Bak de vlaai in een voorverwarmde oven van 210° ongeveer 25 minuten. Haal na het bakken de vlaai uit de vorm en laat volledig afkoelen.

Smakelijk !

Tip: je gaat nog deeg over hebben, hiervan kun je eventueel nog een kleine vlaaibodem bakken. Als je niet direct nog een vlaai nodig hebt bak de bodem dan blind, laat afkoelen en vries hem in. Je kunt hem dan naderhand nog opmaken met pudding en fruit naar keuze.

Print Friendly, PDF & Email

 

Door deze website te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om de beste surfervaring mogelijkte maken voor u. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten