Recept voor 2 sloffen

Ingrediënten voor de slof:

300 gram patentbloem
115 gram witte basterdsuiker
115 gram fijne kristalsuiker
5 gram bakpoeder
2 gram natrium bicarbonaat
2 gram zout
210 gram zachte, ongezouten roomboter
1 klein eitje los geklopt
Scheutje vanille extract

Ingrediënten spijs:

150 gram amandelmeel
150 gram kristalsuiker
1 ei (maat L) los geklopt

Ingrediënten voor de vulling:

50 gram ongezouten roomboter
3 à 4 dikke appels geschild en in blokjes gesneden
(geschikte appels hiervoor zijn Jonagold en Elstar)
75 gram Lichtbruine of donkere basterdsuiker
2 à 3 gram kaneel

Ingrediënten voor de karamel:

200 gram suiker
100 milliliter water
90 gram roomboter
125 milliliter slagroom

Ingrediënten voor de afwerking:

250 ml slagroom
suiker naar smaak

Werkwijze voor de sloffen:

Meng bloem, basterdsuiker, fijne kristalsuiker, bakpoeder, natrium bicarbonaat en zout met elkaar in een kom. Meng de boter door dit droge mengsel. Meng dan het ei door het deeg en kneed door tot een samenhangend deeg. Verpak het deeg in huishoudfolie en leg het minimaal een uur in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht 170°C). Verdeel het deeg in twee en rol op een licht met bloem bestoven werkblad twee plakken uit die precies groot genoeg zijn om met de slofringen twee plakken uit te steken. Vet de slofringen in en zet ze op een met bakpapier beklede bakplaat en leg het deeg er weer in.

Werkwijze amandelspijs:

Maak de amandelspijs door amandelmeel met de suiker te vermengen en vervolgens het ei erdoor te doen. Als je de spijs een dag van tevoren maakt, kunnen de smaken nóg beter intrekken. Verdeel de spijs in twee en breng op elke deegplak de spijs gelijkmatig aan. Houd een rand vrij van 1 cm rondom.

Zet de bakplaat in het midden van het oven en bak in ca. 25 minuten goudbruin en gaar. Haal de slofring na het bakken van de slof en laat een beetje afkoelen op de bakplaat. Vlak na het bakken is de slof nog zeer breekbaar. Hevel de slof voorzichtig over naar een rooster met behulp van een taartschep of iets anders waarmee je de slof kan steunen. Laat op het rooster verder afkoelen.

De appelblokjes bakken:

Smelt in een ruime koekenpan de roomboter. Meng de appelblokjes met de basterdsuiker en de kaneel. Bak de appelblokjes tot ze zacht beginnen te worden, maar ook nog een beetje knapperig zijn. Verdeel de appelvulling over de twee sloffen.

Maak de karamel:

Neem een pan en doe hierin de suiker. Schenk het water erbij en laat op een laag tot medium vuur aan de kook komen. Vooral niet roeren !! Wanneer de caramel een donkerbruine kleur heeft doe je de boter erbij en nu mag je wel roeren totdat de boter gesmolten is. Schenk nu de room erbij en roer door, schrik niet van de brubbels want het schuimt even op. Laat de karamel iets afkoelen en schenk het dan over de appeltjes op de sloffen. De rest van de karamel kun je bewaren in een steriel potje. De karamel wordt dikker naarmate hij afkoelt.
Als je wilt kun je nu nog wat slagroom stijf kloppen. Doe een paar lepels karamel bij de stijve slagroom en spatel deze nu voorzichtig eronder. Het ziet heel leuk uit als je de strepen karamel nog ziet in de slagroom. Doe de slagroom in een spuitzak en spuit 1 van de 2 sloffen mooi op. Bestrooi de slagroom eventueel nog met wat cacaopoeder. Zet koel weg tot je de slof gaat serveren. De slof zonder slagroom kun je best buiten de koelkast in een afgesloten taartdoos bewaren.

 

Smakelijk.

Print Friendly, PDF & Email

Door deze website te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om de beste surfervaring mogelijkte maken voor u. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten