Benodigdheden voor het bladerdeeg:

250 gr bloem
130 gr water
25 gr boter
5 gr zout

175 gr boter om in te brengen voor de 1ste toer

Werkwijze:

Kneed alles onder elkaar en laat het deeg, verpakt in plastic folie een 10 tal minuutjes rusten in de koelkast. Neem het deeg uit de koelkast en rol het uit tot een rechthoekige lap van zo'n 1 cm dik. Maak 175 g boter zacht en smeer de boter uit over twee derde van de rechthoek. Vouw het deeg naar het midden toe, te beginnen met het deel zonder boter.
Bestrooi het werkblad met een beetje bloem. Rol het deeg uit tot een rechthoek van 1 cm dik. Vouw het deeg weer in drieën. Dit is de eerste toer in drieën. Draai het deeg in de tegenovergestelde richting en rol het nogmaals uit tot een rechthoek van 1 cm dik. Vouw het weer dicht in drieën. Dit is de tweede toer in drieën. Wikkel het deeg in plasticfolie en laat ongeveer 10 min. rusten in de koelkast.
Herhaal daarna het toeren zodat je vier toeren in drieën bekomt. Wikkel het deeg in plasticfolie en laat het weer 10 min. rusten in de koelkast.
Herhaal vervolgens het toeren zodat je zes toeren in drieën bekomt. Wikkel het deeg terug in plasticfolie en laat nu 20 minuten rusten in de koelkast.

Je kunt meerdere bodems maken uit dit deeg. Bladerdeeg laat zich goed invriezen dus wat je over hebt is niet weg gegooid. Haal het een 2 tal uurtjes op voorhand uit de diepvries voordat je het wilt gebruiken.

Voor de banketbakkersroom:

500 ml melk
125 gr suiker
50 gr puddingpoeder
1 eidooier

1 pakje taartina (volg de gebruiksaanwijzing op het pakje)

Bakje aardbeien en indien gewenst een pakje slagroom

Werkwijze:

Neem het bladerdeeg en rol het uit tot een ronde lap met een dikte van 0.5 cm. Rol hem iets groter uit dan je bakvorm is. Leg het deeg in de bakvorm en duw de randen aan. Ga nu met de deegrol over de randen van de bakvorm. Zo snijd je heel netjes het overollige bladerdeeg weg. Neem een kopje water en een bakkwastje. Maak de randen met het kwastje lichtjes nat rondom. Neem nu een grote schep suiker en leg die tegen de rand van de bodem. Schud met de vorm zodat je de suiker gelijkmatig verdeeld langs de randen. Leg een op maat geknipt bakpapiertje in de vorm en leg hier bakbonen op ( dit noemt men blind bakken ). Zet de vorm in een voorverwarmde oven van 230° en bak af in ca 15 minuten. Haal na het bakken de bodem uit de vorm en laat afkoelen. Maak nu de banketbakkersroom.

Neem een kom en doe hierin een scheut melk samen met de eidooier, het puddingpoeder en 1 el suiker. Roer goed door. Breng de rest van de melk aan de kook. Wanneer de melk kookt doe je een kleine scheut melk bij het eimengsel. Roer door en schenk dan alles terug in de pan en breng opnieuw aan de kook onder voortdurend roeren. Als de pudding ingedikt is schenk je hem in de bodem. Snijd de aardbeien en leg ze op de warme pudding. Werk af met de taartina en laat het taartje afkoelen.

Voor het serveren kun je eventueel nog wat slagroom opkloppen om erbij te serveren.

Smakelijk.

Print Friendly, PDF & Email

Door deze website te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om de beste surfervaring mogelijkte maken voor u. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten