Benodigheden voor het deeg:

250 gr bloem
4 gr droge gist
30 gr kristalsuiker
2 gr zout
40 gr boter, gesmolten
2 kleine eitjes
Vanille extract
25 gr melk, handwarm
Een bakvorm voor vlaaien met losse bodem

Voor de banketbakkersroom:

500 ml melk
50 gr puddingpoeder
125 gr suiker
1 eidooier
2 à 3 el opgeklopte slagroom

Voor de chantilly room:

500 ml slagroom 40 % vetgehalte
25 gr suiker
1 zakje vanillesuiker
Zaadjes van 1 vanillestokje

Werkwijze:

Maak als eerste de banketbakkersroom. Deze moet namelijk volledig afgekoeld zijn om de vlaai te vullen. Maak de banketbakkersroom door een groot gedeelte van de melk met de suiker aan de kook te brengen. Het andere restje melk meng je met de eidooiers en het puddingpoeder tot een papje. Wanneer de melk kookt voeg je een scheutje kokende melk toe aan het papje, roer door en schenk dan alles terug in de pan en breng opnieuw aan de kook. Als de pudding verdikt is schenk je deze in een schaal en dek je de pudding ( niet de schaal ) af met plastic folie. Laat hem zo in de koelkast afkoelen.

Nu ga je het deeg maken voor de bodem. Verwarm de oven voor op 180° C. Doe alle ingrediënten behalve de melk in de kom van de Kitchenaid en laat de machine al eens kneden. Voeg de melk beetje bij beetje toe en laat kneden. Het deeg is goed wanneer het los komt van de kom. Het deeg mag niet te droog zijn maar ook niet te nat. Voel dus regelmatig aan het deeg. Bebloem je werkblad en kneed het deeg nog eens handmatig door. Maak een bal van het deeg en leg het in een kom, dek af met plastic folie en laat het rijzen totdat het deeg in volume verdubbeld is. Kneed na rijzing het deeg nog eens door en rol het dan uit tot een mooie lap die iets groter is dan je bakvorm. Leg het deeg in de bakvorm en prik met een vork gaatjes in de bodem. Rol met je deegroller over de randen van de bakvorm zodat je de randen mooi afsnijd. Leg nu een vel bakpapier op de bodem en beleg met bakparels. Bak de bodem nu blind gaar in ca 20 à 25 minuutjes. Verwijder de bakparels na het bakken en laat de vlaai volledig afkoelen.

Terwijl de bodem en de pudding afkoelen kun je de kom waarin je de Chantilly room gaat maken koud zetten in de koelkast. Deze moet echt ijskoud zijn wanneer je hem gaat gebruiken.

Afwerking vlaai:

Neem de pudding erbij en klop deze even door tot je een mooie créme krijgt. Klop er nu de 2 à 3 el slagroom onder en leg de pudding op de vlaai. Strijk met een paletmes de pudding mooi egaal uit.

Neem de ijskoude kom en doe hierin de slagroom. Voeg de zaadjes van het vanillestokje toe en begin met het kloppen van de slagroom. Wanneer de slagroom lobbig wordt ( yoghurtdikte ) doe je er de poedersuiker en de vanillesuiker bij. Klop nu de slagroom verder stijf. Kijk uit dat je niet te ver klopt ! De slagroom heeft maar enkele seconde nodig om om te slaan naar boter. Doe de slagroom in een spuitzak met een rond spuitmondje. Spuit nu de moppen op de taart. Werk af met poedersuiker langs de randen.

Smakelijk!

Print Friendly, PDF & Email

Door deze website te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om de beste surfervaring mogelijkte maken voor u. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten